7 tips om motten uit je kledingkast te houden

Motten uit je kledingkast houden

Wat gaat er door jouw hoofd als je een mot in je huis ziet vliegen? Inderdaad, je hebt schrik voor je kledij! Je bent ze liever kwijt dan rijk want motten maken gaten in je kleding. Dat komt omdat ze hun eitjes het liefst leggen op donkere, rustige plekken… De kledingkast is dus een ideale plaats. Ze leggen niet alleen hun eitjes tussen jouw textiel, maar ze bijten ‘r helaas ook gaatjes in. Hun voorkeur gaat uit naar producten van dierlijke materialen (wol, leer, bont, zijde,…) omdat hier veel eiwitten in zitten. In deze blog geven we je een aantal tips om motten uit je kledingkast te houden.

Tips om van motten af te komen

 • Zorg dat je kasten proper zijn:
  Maak je kleerkasten leeg, stofzuig/kuis zodat alle eitjes weg zijn.
 • Je kleding opnieuw wassen:
  Eitjes en larven gaan pas dood als je het textiel wast op 60 graden. Spullen die niet in de wasmachine kunnen, kan je in de zon hangen, in de diepvries steken voor 4 dagen of naar een stomerij brengen.
 • De geur van lavendel:
  Leg preventief een zakje lavendel in je kledingkast. Eventueel kan je ook een paar druppeltjes etherische olie met lavendel of cederhout op een doekje doen & in de kast leggen. Motten houden niet van deze geuren. De spray “De Groene Muskiet” bevat trouwens ook lavendel, deze kan je dus eveneens gebruiken. Opgelet! De geuren cederhout of lavendel helpen niet om ze te doden, wel om ze te verdrijven.

Tips om motten te voorkomen

 • Laat de kasten open staan:
  Vind je het vervelend dat je man of je kinderen vaak de kledingkast laten openstaan? Of dat ze de kasten overhoop halen? Begrijpelijk! Maar eigenlijk is dit goed tegen motten. Je verstoort hierbij hun rust.
 • Leg enkel propere kledij in je kledingkast:
  Kledij met voedselresten of huidschilfers vinden motten heel erg lekker.
 • Kleding opbergen:
  Winterjassen, mutsen, sjaals, warme dekens die je in de zomer niet gebruikt, kan je best opbergen in een gesloten doos of zak.
 • Maak gebruik van je vliegenramen, deze houden alle insecten buiten, dus ook motten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − zeven =