Iedereen kent het wel: een opgeruimd huis lijkt altijd in chaos te veranderen, zelfs als je nét hebt opgeruimd. Het is een uitdaging om je huis opgeruimd te houden, zeker als je leven druk is met werk, school en andere verplichtingen. Vaak belanden we in een vicieuze cirkel van opruimtechnieken die meer stress dan rust veroorzaken.
Maar het goede nieuws is dat je met een paar eenvoudige gewoontes het opruimen niet alleen makkelijker maakt, maar ook de rommel goed onder controle kunt houden. Hieronder vind je praktische tips om je huis opgeruimd te houden zonder dat het een strijd wordt.
Een opgeruimd huis:
1. Geef alles een vaste plek
De eerste stap naar een opgeruimd huis is ervoor zorgen dat alles een eigen plekje heeft. Dit voorkomt dat spullen rondslingeren en maakt het makkelijker om ze terug te vinden. Of het nu gaat om sleutels, boeken, speelgoed of papieren, door ze altijd op dezelfde plaats op te bergen, blijft je huis ordelijker.
Investeer in opbergoplossingen die je helpen organiseren, zoals manden, bakken en lades. Deze zijn ideaal om spullen netjes en buiten het zicht op te bergen. Heb je een klein budget? Schoendozen of lege verpakkingen van reeds aangekochte producten kunnen ook prima dienen als (tijdelijke) opbergbakken.
2. Direct opruimen
Probeer het principe van “onmiddellijk opruimen” toe te passen. Als je iets gebruikt, zet het dan direct terug op de plek waar het hoort. Dit voorkomt dat dingen zich ophopen en je in een oogwenk overrompeld raakt door de rommel. Hoe makkelijker je het opruimen maakt door spullen altijd meteen op de juiste plaats te leggen, hoe sneller je huis opgeruimd blijft. Dit geldt voor je kleding, keukenaccessoires, speelgoed van de kinderen of zelfs voor de post die je ontvangt.
3. De 10-minuten regel: klein beginnen maakt een groot verschil
Heb je maar een paar minuten over? Gebruik die tijd dan om een kleine opruimklus te doen. Je zult merken dat zelfs 10 minuten opruimen een groot verschil maakt! Begin bijvoorbeeld met het opruimen van een lade, het sorteren van je schoenen of het opruimen van een hoek in je kledingkast. Het lijkt niet veel, maar door elke dag een beetje tijd te investeren, blijft je huis altijd in goede staat. En het mooie is: je hoeft er niet veel voor te doen, maar je zult elke keer merken dat het resultaat groot is.
4. Routine maakt het makkelijk
Een van de beste manieren om je huis opgeruimd te houden, is door opruimen in je dagelijkse routine op te nemen. Door opruimen te integreren in je dagelijkse bezigheden, wordt het een automatisme. Bijvoorbeeld: ruim de keukenlade op terwijl je de pasta of aardappelen kookt of ruim de badkamer in een paar minuten op tijdens het tandenpoetsen. Maak het opruimen een onderdeel van je normale bezigheden, zodat het niet als een extra taak voelt. Zo blijft je huis opgeruimd zonder dat je het gevoel hebt dat het extra werk is.
5. Opruimdoos: een speelse manier om op te ruimen
Deze methode is ideaal als je kinderen hebt, maar ook als je zelf wat extra hulp kunt gebruiken bij het opruimen. Zet een opruimdoos (of mand) in elke kamer en laat iedereen spullen die daar niet thuishoren erin plaatsen. Dit kan in de woonkamer, de hal of de slaapkamer. Het voordeel van deze methode is dat het opruimen niet veel tijd kost. Je kunt de opruimdozen bijvoorbeeld één keer per dag of per week legen. Het maakt het opruimen laagdrempelig en zelfs jonge kinderen kunnen al helpen door speelgoed of andere spullen in de doos te stoppen. Het zorgt ervoor dat alles weer op zijn plaats komt zonder dat het veel tijd kost.
6. De grote kuis: sorteren met vier dozen
Soms is het tijd voor een grote opruimactie. Misschien is er een kamer, kast of lade die dringend een schoonmaakbeurt nodig heeft. Maak het jezelf makkelijker door vier dozen bij de hand te nemen en deze te labelen: “weggooien”, “doneren”, “bewaren” en “twijfel”. Dit helpt je snel beslissingen te nemen en maakt het makkelijker om spullen uit te sorteren. De ’twijfel’-doos kun je later opnieuw bekijken, maar de meeste spullen zullen snel in een van de andere drie dozen terechtkomen. Het resultaat? Je hebt niet alleen opgeruimd, maar ook je overbodige spullen verwijderd en ruimte gecreëerd.
7. Blijf flexibel, maar houd vol
Soms verandert je routine of lukt het even niet om het opruimen bij te houden. Dat is oké! Het belangrijkste is om niet te hard voor jezelf te zijn. Opruimen hoeft niet perfect te zijn, zolang je maar kleine gewoontes blijft toepassen die het opruimen makkelijker maken. Wees flexibel met jezelf en stel haalbare doelen. Het hoeft geen uren te duren; een paar minuten per dag maakt al een wereld van verschil.
Het geheim van een opgeruimd huis ligt dus in het ontwikkelen van kleine, haalbare gewoontes die het opruimen een onderdeel maken van je dagelijkse routine. Door vaste plekken te creëren, direct op te ruimen en kleine opruimsessies in je dag te integreren, kun je de rommel onder controle houden zonder dat het te veel tijd of energie kost. En vergeet niet: zelfs een beetje opruimen elke dag maakt al een groot verschil!