Etherische olie: flauwekul of een nieuwe geurboost?

Etherische olie

Een ver-van-mijn-bed-show, zweverig en ja, zelfs flauwekul. Dat was mijn mening over etherische olie. Ik kende het niet. Maar een paar maanden geleden gaf ik het een kans en ging ik aan de slag met het testen van geuroliën. Waarom? Ik was nieuwsgierig. Ik wou zelf ervaren of essentiële olie nieuwe energie kan brengen in huis. Dus ik volgde een cursus aromatherapie. Een nieuwe wereld ging voor me open.

Het gebruik van etherische oliën is voor mij een hele nieuwe (geur)beleving. Ik had nooit gedacht dat ik het zo’n fijne en rustgevende ervaring zou vinden.

Wat is etherische olie?

Even kort door de bocht: Het zijn geurende oliën die uit planten worden gewonnen. Naast de lekkere natuurlijke geur, hebben ze een positief effect op het lichaam & de geest. Ik wil niet zweverig overkomen, dat ben ik helemaal niet, maar natuurlijke oliën kan je bijvoorbeeld inzetten om het afweersysteem te stimuleren (denk bijvoorbeeld aan het losmaken van een vastzittende hoest). Maar ook om een fijn gevoel in een ruimte te brengen.

Etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, kan je op verschillende manieren inzetten. Een keuze die je volledig zelf maakt. Je kan een olie kiezen voor:

  1. enkel en alleen de geur die je fijn vindt.
  2. een klacht (lichamelijk of geestelijk) die je wil oplossen. Opgelet: etherische olie kan een hulpmiddel voor je zijn, maar het is altijd raadzaam om een dokter te contacteren.

Zelf kies ik voornamelijk om in te zetten op geurbeleving. Vandaar dat ik de Happy Home Blends online heb geplaatst. Dit zijn verschillende etherische oliën die zijn samengesteld om in huis een fijne geur en gevoel te creëren.

Etherischeolie 7 Klaverhand

Hoe kan je etherische olie gebruiken?

Etherische oliën kan je door de lucht verspreiden d.m.v. verdamping/verneveling. Ik raad je aan om de heerlijke geur te verspreiden d.m.v. koude diffusie. Hierbij wordt de etherische olie niet verhit. Als je kiest voor een elektrische aroma diffuser die werkt met ultrasoon geluid, zal de olie door trilling of vibratie door de ruimte worden verspreid. Bijkomend voordeel is dat de lucht meteen wordt bevochtigd.

aroma diffuser druppel
aroma diffuser kiezelsteen

Kies je voor een aromabrander of verdamper met waxinekaarsje? Dan zal de olie verwarmd worden & een krachtige geur verspreiden door de ruimte. Toch raad ik dit niet aan omdat warme diffusie de biologische activiteit van de olie doet afnemen en schadelijke stoffen kunnen ontstaan.

Naast het vernevelen van de olie, kan je het ook inzetten om te ontspannen, bijvoorbeeld:

  • In bad: etherische olie mengt niet met water. Daarom is het belangrijk dat je eerst 10 à 15 druppels etherische olie mengt met een scheut basisolie (bv. amandel-, druivenpit, avocado, jojoba-olie). Doe daar nog 3 eetlepels Himalayazout bij & je kan heerlijk relaxen.
  • Heb je geen bad? Dan kan je kiezen voor shower steamers. Deze bruistabletten zijn speciaal ontwikkeld om een geurervaring te creëren in de douche. Doordat de steamer nat wordt, komt de etherische olie vrij & zal het je helpen ontspannen.
  • Massage: meng 100 ml basisolie met max. 25 druppels etherische olie.

Waarom is er zoveel prijsverschil?

Als je op internet surft, zal je ongetwijfeld merken dat er heel wat prijsverschil is tussen essentiële oliën. Logisch, want er zijn er héél wat op de markt. Ik geef je graag een woordje uitleg zodat je weet wat het verschil is:

Het Verschil tussen etherische olien Klaverhand
  • 100% natuurzuiver: Het topje van de ijsberg. 100% pure olie, de allerbeste olie die volledig uit een plant is gedestilleerd.
  • Gemanipuleerd: Natuurzuivere olie die gemanipuleerd wordt door telkens opnieuw te destilleren. Zo wordt er meer olie uit dezelfde plant geperst, maar gaat de werking verloren. Je kan het vergelijken met een theezakje dat je 10x achter elkaar gebruikt.
  • Gemengd: Natuurzuivere olie die gemengd wordt met een draagolie. In Europa mag je het etiket ‘natuurlijke etherische olie’ gebruiken van zodra er slechts 5% pure olie in zit.
  • 100% Synthetisch: Olie die in de fabriek wordt gemaakt. Hierin zit geen druppel etherische olie.

Ik moet er geen tekeningetje bij maken dat synthetische oliën de goedkoopste variant is. Pure etherische olie die je op de webshop vindt, zijn 100% natuurzuiver.

Voorzorgen

De oliën zijn 100% natuurlijk, maar het neemt niet weg dat voorzichtigheid geboden is. Alle etherische oliën zijn zeer geconcentreerd. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op natuurlijke stoffen, maar je kan ook een allergie opbouwen doordat je er teveel van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je de oliën niet puur op de huid gebruikt of inslikt.

Let ook op dat je etherische oliën niet gebruikt tijdens de zwangerschap, het geven van borstvoeding & baby’s tot 3 maanden, tenzij de olie speciaal is ontwikkeld voor zwangeren en baby’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × twee =