Zijn geurstokjes schadelijk voor je gezondheid?

geursensatie

Zijn geurstokjes schadelijk voor je gezondheid?

Kunnen geurstokjes schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid? Er gaan heel wat verhalen de ronde dat het slecht zou zijn voor de luchtkwaliteit, maar is dat waar? Of niet waar? Ongetwijfeld wil jij graag een correct antwoord.

In mijn vorige blog ‘de impact van geur‘, heb ik je het belang van ons reukvermogen al uitgelegd. Door geur kan je jouw emoties en gedrag sturen. Stel je maar eens voor dat je thuis komt in een opgeruimd en netjes huis, maar dat er een muffe & onaangename geur hangt. Zou jij je dan goed voelen? Zou jij je helemaal thuis voelen?

Daarom willen heel wat mensen hun huis een frisse geurtoets geven. Dit kan worden gecreëerd door een geurkaars, diffuser, wierook of geurstokjes. In deze blog wil ik je graag inzicht geven om keuzes te maken.

Chemicaliën

De luchtkwaliteit heeft invloed op onze gezondheid. Het is dus cruciaal om hiermee veilig om te springen. Mensen zijn zich niet altijd bewust van wat al dan niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zorgt het veelvuldig branden van geurkaarsen en het gebruik van wierook binnenshuis voor een snel verminderde luchtkwaliteit. “Ze voegen namelijk vluchtige chemicaliën toe en zorgen ervoor dat de luchtwegen en ogen kunnen irriteren. Vooral wierook is de boosdoener.”.

Doordat je stoffen verbrandt, komt benzeen vrij, dit is een kankerverwekkende stof. Gebruik wierookstokjes dus zo weinig mogelijk én zorg voor voldoende frisse lucht. Vermijd ook geurkaarsen waarin paraffine is verwerkt. Meer info over het gebruik van geurkaarsen & waxmelts lees je in de blog “Wat je moet weten over geurkaarsen & waxmelts“.

Verdampen

Velen denken dat het verstuiven van etherische olie – natuurlijk of synthetisch – onschuldig is. Maar wees toch alert. De oliën zelf zijn ongevaarlijk, maar wanneer je dit gaat verstuiven, is het noodzakelijk om je huis goed te ventileren. Als je kiest om etherische olie te verdampen, raad ik je aan om voor een ultrasone verdamper te kiezen. Deze brengt ook vocht in de ruimte en helpt om fijnstof uit de lucht te halen.
Meer info vind je in de blog “Etherische olie: flauwekul of een nieuwe geurboost?

Wat is het minst schadelijk voor je gezondheid?

Zoals eerder gezegd is een lekkere geur in huis belangrijk. Het geeft een rustgevend en comfortabel gevoel. Geurstokjes zijn het minst schadelijk voor je gezondheid. Het houdt weinig tot geen risico in omdat de vloeistof niet verhit wordt. Je kan enkel een allergische reactie oplopen indien de huid in contact komt met de vloeistof zelf (wat natuurlijk niet de bedoeling is).

Zijn geurstokjes schadelijk voor je gezondheid?

Tips bij gebruik van geurstokjes

– Zet ze op de juiste plek. Plaats ze niet in de volle zon, vensterbank of dichtbij een verwarming. Hierdoor zal de geur sneller verdampen.

– Ruikt het te intens? Haal er dan wat stokjes uit. Vooral in kleine ruimtes kan dit helpen.

– Draai de stokjes wekelijks om. Hierdoor zal de geurverspreiding aanhouden.

– Geven de stokjes geen geur meer? Dan zijn ze helemaal verzadigd. Tijd om nieuwe stokjes in het flesje te zetten.

– En als laatste, de belangrijkste tip: een goed geventileerd huis is belangrijk. Zelfs als je niets met geur doet, blijft dit noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vier =