Handdoeken wassen doe je zo

Handdoeken wassen doe je zo

Het wassen van handdoeken lijkt niet zo moeilijk, maar toch zijn er een paar aandachtspuntjes waarop je beter let. Het is natuurlijk belangrijk dat ze schoon blijven, maar ook dat ze hun zachtheid behouden – en dat is niet altijd even makkelijk, omdat ze vaak in contact komen met water en bacteriĂ«n. In deze blog geven we je graag enkele tips om je hierbij te helpen.

Nieuwe handdoeken gekocht?

Bij nieuwe handdoeken is het belangrijk om ze eerst goed te spoelen voordat je ze gaat gebruiken. We raden aan om ze in een bad of bak met koud water onder te dompelen en een kopje natuurazijn toe te voegen (1 kopje van 240 ml per 4 liter water). Dit helpt om de kleuren te beschermen.

Laat de handdoeken minstens 2 uur weken, maar bij voorkeur een hele nacht. Hierdoor openen de textielvezels zich beter, waardoor ze later meer vocht kunnen absorberen. Ook worden overtollige verfresten en chemische stoffen die tijdens het productieproces zijn gebruikt, verwijderd.

Na het weken kun je ze gewoon wassen in de wasmachine op 60 graden.

Hoe vaak moet je handdoeken wassen?

Het spreekt voor zich dat handdoeken regelmatig gewassen moeten worden om hygiënisch te blijven, maar wat is eigenlijk een goede frequentie?

Voor badhanddoeken is het ideaal om ze na drie tot vier keer gebruik te wassen. Handdoekjes voor je gezicht was je beter wat vaker, bij voorkeur na elk gebruik of na twee keer te gebruiken. Keukenhanddoeken komen vaak in contact met etenswaren en bacteriën, dus die kun je het best na elk gebruik wassen om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Hoe was je handdoeken het best?

Voordat je handdoeken gaat wassen, is het belangrijk om ze op kleur te sorteren. Witte handdoeken was je het beste apart van gekleurde om verkleuring te voorkomen.

Controleer de handdoeken ook eerst op vlekken voordat je ze in de wasmachine stopt. Vooral keukenhanddoeken kunnen hardnekkige vlekken hebben die je het beste voorbehandelt met bijvoorbeeld ossengalzeep.

Kies het juiste wasprogramma: een katoenwasprogramma met een temperatuur tussen de 40 en 60 graden Celsius is ideaal. Het idee dat alle handdoeken op 90°C moeten worden gewassen, is een fabeltje. Ze verslijten er alleen maar sneller van en als je wasmachine goed onderhouden is, is dit echt niet nodig.

Af en toe is het slim om een extra spoelprogramma te kiezen, vooral omdat moderne wasmachines zijn uitgerust met ecoprogramma’s die minder water gebruiken. Een extra spoelbeurt zorgt ervoor dat eventuele wasmiddelresten goed uit de vezels worden gespoeld, waardoor de handdoeken zachter aanvoelen.

Welk wasmiddel gebruik je?

Of je nu vloeibaar wasmiddel, poeder of wasstrips gebruikt, het is allemaal geschikt voor het wassen van handdoeken. Het belangrijkste is om de juiste hoeveelheid te gebruiken; overmatig doseren kan ervoor zorgen dat wasmiddel zich ophoopt in de vezels, waardoor ze stug aanvoelen en sneller slijten. Lees daarom altijd de aanbevolen dosis op de verpakking.

Voor extra frisheid kun je een half kopje witte natuurazijn toevoegen aan het wasverzachterbakje. Azijn helpt bij het verwijderen van wasmiddelresten en maakt handdoeken zachter. Vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de absorberende eigenschappen van de handdoeken kan verminderen.

Keukenhanddoeken en droogdoeken was je best ook zonder wasparfum, omdat het gebruik ervan de absorberende laag kan verstoren.

Hoe droog je handdoeken?

Een droogkast is ideaal omdat het helpt om handdoeken zacht en pluizig te houden. Gebruik een lage tot middelmatige droogtemperatuur en vermijd oververhitting, omdat dit de vezels kan beschadigen en een muffe geur kan veroorzaken. Je kunt ook wasdrogerballen gebruiken om de handdoeken zachter te maken en de droogtijd te versnellen.

Heb je geen droogkast? Dan zijn wasballen in de wasmachine een handige oplossing om de handdoeken zacht en soepel te houden. Schud ze goed uit voordat je ze aan de waslijn droogt om stijfheid te verminderen.

đŸ’¡ Tip om energie te besparen: Droog de handdoeken eerst op een droogrek en gebruik de droogkast pas als ze bijna droog zijn.

đŸ’¡ Extra tip: Handdoeken hoeven niet gestreken te worden, omdat strijken het absorberend vermogen kan aantasten.

Hoe berg je handdoeken op?

Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze opbergt om schimmel en nare geurtjes te voorkomen. Bewaar ze op een droge, goed geventileerde plek. Rol handdoeken op in plaats van ze op te vouwen om ruimte te besparen en ze netjes te houden. Dit helpt trouwens ook om het zachte en donzige effect langer te behouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + zeventien =