Hoe kan je stress verminderen?

Stress verminderen

Hoe kan je stress verminderen?

70% vrouwen ervaart stress. Vaak komt het door een te hoge werkdruk, stress binnen het gezin, financiële stress, stress door het overlijden van een naaste,… Wat de reden ook is, 70% is een gigantisch aantal.

Herken jij het ook? Het gevoel voortdurend ‘aan’ te staan? Om iedereen constant te pleasen? Het normaal te vinden om alle balletjes in de lucht te houden? Jezelf voorbij te lopen?

Vaak associëren vrouwen het met ‘mama zijn’ en zijn ze zich er niet bewust van dat het ook anders kan. Want uiteraard is het niet de bedoeling om voortdurend teveel hooi op je vork te nemen. Het is dik oké om de pauzeknop in te drukken.

In deze blog willen we je bewust maken wat stress met je kan doen & hoe je het kan verminderen door kleine, haalbare pauzes in te lassen.

Wat stress met je kan doen

Door stress ervaar je druk(te) in je hoofd en spanning in je lichaam. Op zich is het ervaren van stress niet zo’n groot probleem, maar het mag niet te lang aanhouden. Als ons lichaam niet de kans krijgt om voldoende te herstellen, kan stress een negatieve invloed hebben op hoe jij je voelt.

Het is dus belangrijk om je bewust te worden van jouw stresslevel. Niemand zal de pauzeknop voor jou indrukken, die controle heb je (gelukkig) zelf. Hieronder benoemen we kort wat de meest voorkomende stressklachten zijn.

Vermoeidheid: aanhoudende stress is een aanslag op je lichaam. Het vraagt zoveel energie van je lichaam en geest dat je opgebrand raakt en je moe voelt.
Veel of fout ademen: ademen doen we vanzelf. Maar als je gespannen bent, ga je (onbewust) sneller en meer ademen. Zo zorgt jouw lichaam ervoor dat je genoeg zuurstof binnen krijgt, maar kan je ook gaan hyperventileren.
Gedragsverandering: prikkelbaarheid staat vaak in verbinding met stress. Dat kan zich uiten in boosheid, verdriet of neerslachtigheid.
Dingen vergeten: je hoofd zit vol waardoor je geen plaats meer hebt om (nieuwe) dingen te onthouden.
Slecht slapen: piekeren is vaak de bron van slapenloosheid.
Hoofdpijn: doordat je veel spanning ervaart, kan je last hebben van (spannings)hoofdpijn.

Hoe kan je stress verminderen?

Met kleine, bewuste & haalbare pauzes creëer je al een verschil. Hieronder geven we je 10 relaxtips die je volledig zelf naar je hand kan zetten.

10 kleine – bewuste & haalbare relaxtips

  1. Creëer een plek in je huis om rustig een boek te lezen of om naar muziek te luisteren. Zet eventueel een diffuser aan met geurolie waarvan je rustig wordt. De geuren Sandalwood & vanille zorgen voor een veilig en geborgen gevoel.
  2. Ga naar buiten. Maak een deugddoende wandeling in het park, bos of strand & ruik wat de geuren rondom met je doen. Je zal achteraf de energie weer helemaal voelen stromen.
  3. Doe een dutje. Zelfs een powernap van 10 à 30 minuten doet wonderen. De pillow mist of Sleep & Dreams kunnen je helpen relaxen.
  4. Leg je telefoon aan de kant. Zo maak je bewuster tijd voor andere dingen & kan je makkelijker ontspannen.
  5. Ga op stap met een vriend(in): enkele uurtjes keuvelen zorgt voor opgeladen batterijen.
  6. Neem een douche of bad. Maak een kuuroord in je eigen badkamer. Ga voor heerlijk badschuim of shower steamers – ideaal voor mensen die geen bad hebben.
  7. Sta eens stil. Zet je neer om je dag te overdenken, bekijk eens hoe je met jouw tijd bewuster kan omgaan. Het vernevelen van etherische olie kan je hierbij ondersteunen. Denk maar aan Relax & Cozy of Focus & Boost.
  8. Verstand op nul. Plof in de zetel & kijk een film of tv-programma. Ontsnap even aan de realiteit. Haal er eventueel een warm pittenkussen bij om je te helpen ontspannen.
  9. Zoek een laagdrempelige hobby. Je kan het bijvoorbeeld fijn vinden om te gaan fietsen, wandelen, tuinieren, dansen,…
  10. Schrijf je hoofd leeg. Ga flowschrijven op een stuk papier. Schrijf alles op wat in je opkomt. Laat los wat onbelangrijk is & pak de dingen aan die je (eenvoudig) kan veranderen.

Dit vinden we wel belangrijk: leg geen te grote druk op jezelf. Alles is goed. Probeer op een liefdevolle manier naar jezelf te kijken, zonder oordeel. We vinden het vooral nodig om je bewust te maken van welke mogelijkheden er zijn. Geniet & relax.

Een extra tip bij spanning

Vaak gaat stress samen met hoofdpijn/migraine, pijn in de nek en/of schouders. De Tension Buster is een fantastisch hulpmiddel om te ontspannen. Het is een fijne roller die meteen verlichting biedt. Bij hoofdpijn kan je het zelfs combineren met de headache relief inhaler. Een tarwe pittenkussen met lavendelgeur zorgt ook voor een heerlijk ontspannend gevoel. Je kan het pittenkussen zowel warm als koud gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + veertien =