Hoe krijg je witte was weer wit?

Hoe krijg je wit wasgoed weer wit?

Stralend witte was willen we natuurlijk allemaal, maar na verloop van tijd verliezen sommige witte kledingstukken hun helderheid door slijtage, vlekken en verkleuring. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om je witte wasgoed weer stralend wit te maken. In deze blog geven we je graag handige tips.

Controleer de wasmachine

Het is belangrijk om je wasgoed te wassen in een schone wasmachine. Als de wasmachine niet goed onderhouden is, kan er vetluis ontstaan en vlekken of zwarte strepen op de witte was achterlaten. Het is dus een goed idee om de wasmachine maandelijks te reinigen en de rubberen dichtingen, de trommel en het wasmiddelbakje te controleren op opgehoopte zeepresten, schimmel of vuil.

Sorteer je wasgoed

Voordat je begint met wassen, is het natuurlijk belangrijk om je wit wasgoed goed te sorteren. Scheid witte kledingstukken van gekleurde kleding om kleurdoorloop te voorkomen. Dit minimaliseert het risico op verkleuring van je witte wasgoed.

Gebruik het juiste wasmiddel

Wasstrips zijn ideaal om eenvoudig en correct te doseren, maar weet dat er geen witmakers in de strips zijn verwerkt. Dit maakt dat wasstrips universeel zijn en kunnen gebruikt worden voor witte, gekleurde en donkere was.
Bij witte was is het wel aan te raden om bijvoorbeeld natriumpercarbonaat toe te voegen (in het bakje van het wasmiddel) om de was echt wit te houden. Of je kan ervoor kiezen om een white protect strip in je trommel te leggen om je wasgoed langer wit te houden, vergeet de strip nadien niet in de vuilbak te gooien.

Als je kiest voor vloeibaar wasmiddel, ga je best voor een kwalitatief middel dat speciaal voor witte was is bedoeld omdat dit optische witmakers bevat.

Verkies je liever waspoeder? Dan is een supergeconcentreerd waspoeder erg zuinig in gebruik; 10 gram is al voldoende voor een wasbeurt, ook hierbij is het aan te raden om natriumpercarbonaat toe te voegen voor een stralend witte was.

Voeg azijn toe

Azijn is een natuurlijk reinigingsmiddel dat kan helpen om gele tinten en verkleuringen te verwijderen. Voeg een kopje witte azijn toe aan het bakje van de wasverzachter. Het zal niet alleen helpen om vuil en geuren te verwijderen, maar het zal ook de kleuren opfrissen en je witte kledingstukken helderder maken.

Gebruik natriumpercarbonaat bij witte was

Zuurstofbleekmiddel, zoals natriumpercarbonaat, is een veilig alternatief voor chloorbleekmiddel en kan effectief zijn bij het oplichten van wit wasgoed zonder de stof te beschadigen. Voeg een kopje natriumpercarbonaat toe aan het wasmiddelbakje of laat je witte kledingstukken weken in een oplossing van warm water en natriumpercarbonaat voordat je ze wast.

Hoe krijg je witte was weer wit?

Droog wit wasgoed in de zon

Het zonlicht heeft natuurlijke bleekkracht en kan helpen om wit wasgoed weer stralend wit te maken. Hang je witte kledingstukken buiten te drogen in de zon en laat ze natuurlijk bleken. Zorg er wel voor dat je ze binnenstebuiten hangt om verkleuring door direct zonlicht te minimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 4 =