Mijn donkere was stinkt na het wassen

Mijn donkere was stinkt na het wassen

Heb je ooit de donkere was uit de machine gehaald en een onaangename geur opgemerkt? Het is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er een paar eenvoudige oplossingen om die nare geur te verwijderen en je donkere was weer fris te laten ruiken.

Waarom ruikt mijn donkere was niet fris?

Regelmatig horen we dat donker wasgoed niet fris ruikt na een wasbeurt. Gek, want bij de witte was is er geen enkel probleem. De reden van de onfrisse geur is een combinatie van de stof – in donker textiel zitten meer synthetische vezels die geuren langer vasthouden, een niet goed onderhouden wasmachine en de temperatuur van wassen.

We wassen meer en meer op lage temperatuur waardoor niet alle wasmiddelen even goed oplossen & de muffe geur in donkere kledij veroorzaakt. Dit komt ook omdat een wasmachine minder water gebruikt op een lage temperatuur en de kledij dan niet helemaal schoon is gespoeld. Je kiest best een wasprogramma dat iets meer water gebruikt, bijvoorbeeld een synthetisch programma.

Hoe kan je donkere was fris laten ruiken?

Controleer je wasmachine

Voordat je verdergaat met het behandelen van je stinkende was, is het een goed idee om eerst je wasmachine te controleren. Een slecht ruikende was is vaak te wijten aan een vieze wasmachine. Controleer de rubberen dichtingen, de trommel en het wasmiddelbakje op opgehoopte zeepresten, schimmel of vuil & maak het grondig schoon.

Hieronder kan je twee filmpjes bekijken om de wasmachine en de wasmachinefilter grondig te reinigen:

Gebruik de juiste wasmiddelhoeveelheid

Te veel wasmiddel kan leiden tot ophoping in je kleding en uiteindelijk tot een onaangename geur. Zorg er dus voor dat je de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel gebruikt. Zo zijn wasstrips ideaal om eenvoudig en correct te doseren.

Als je kiest voor vloeibaar wasmiddel, ga je best voor een kwalitatief middel dat speciaal voor donkere of gekleurde was is bedoeld omdat het geproduceerd is met een kleurbesparende formule.

Verkies je liever waspoeder? Dan is een supergeconcentreerd waspoeder erg zuinig in gebruik; 10 gram is al voldoende voor een wasbeurt.

Voeg azijn toe aan je wasroutine

Als je vaak wasverzachter gebruikt, kan dit niet alleen de leidingen verstoppen maar ook de textielvezels, wat een muffe geur geeft. Daarom is het beter om wasverzachter achterwege te laten en te kiezen voor natuurazijn.

Azijn is een krachtig natuurlijk middel dat geuren kan neutraliseren en bacteriën kan doden. Voeg een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn, want dit is te agressief voor de wasmachinerubbers) toe aan het wasverzachterbakje. Het zal niet alleen helpen om geuren te verwijderen, maar het zal ook de kleuren van je kleding beschermen.

Gebruik wasparfum

Wasparfum is ontworpen om je wasgoed een langdurige, aangename geur te geven. Voeg eenvoudig 10 tot 20 ml toe in het bakje van de wasverzachter en geniet van fris ruikende kleding, zelfs na het dragen.

Lucht je wasgoed

Laat je donkere wasgoed na het wassen niet te lang in de machine zitten. Haal het er zo snel mogelijk uit en hang het op om te drogen. Als je de mogelijkheid hebt, laat het dan buiten drogen in de frisse lucht.

Als je het wasgoed in de droogkast droogt, voeg dan wollen drogerballen toe om het droogproces te verkorten.

Met deze eenvoudige tips zou je donkere wasgoed snel weer fris moeten ruiken. Probeer ze uit en geniet van die heerlijke geur elke keer dat je je schone kleding aantrekt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 1 =