Milieuvriendelijk schoonmaken

Milieuvriendelijk schoonmaken met Klaeny

Schoonmaken is helaas niet mijn favoriete klusje in het huishouden. Opruimen en stofzuigen vind ik niet zo erg, maar de badkamer, keuken en ramen poetsen… Dat vind ik toch geen aangename taak!

Tijdens de vakantie was ik mijn berging aan het opruimen. Het viel me op dat ik gigantisch veel schoonmaakflessen in de kast had staan. Nu moet ik wel zeggen dat ik vaak verschillende merken koop omdat mijn handen niet tegen alle schoonmaakmiddelen kunnen. Ze worden rood & ik krijg dan een branderig gevoel in mijn handen. Dus ja, ik had gewoon té veel poetsproducten in mijn kast staan. En eigenlijk is dat een vicieuze cirkel want ik koop dan telkens weer wegwerpflessen bij.

En we weten allemaal:
1. Veel plastic is niet goed voor het milieu
2. Vuilniszakken kosten geld
3. Een overzichtelijke en opgeruimde kast is veel leuker

Ik wou het anders & ging op zoek naar schoonmaakproducten met minder plastic én die vriendelijker zijn voor mijn handen.

wegwerp producten

Milieuvriendelijk schoonmaken: hoe doe je dat?

Al snel kwam ik uit bij een super fijn concept:
Je koopt een lege fles die je thuis kan vullen met kraantjeswater. Daar doe je een schoonmaaktablet in & je kan poetsen! Is je fles leeg? Dan vul je ‘m weer met water en voeg je een nieuwe tab toe.

Wow, dat zag er dus niet alleen poepsimpel uit, maar ook milieuvriendelijk! Ik werd al helemaal enthousiast omdat de tabs gemaakt zijn van 90% natuurlijke oorsprong, biologisch afbreekbaar & vegan zijn. Dat zou mijn handen ook nog eens ten goede kunnen komen.

Tijd om te testen!

Milieuvriendelijk schoonmaken zit in de lift, dat is duidelijk. Ik vond al meteen 3 verschillende merken met hetzelfde concept. Het verschil tussen deze merken moest dan toch in de kwaliteit van het schoonmaken zitten?!
Dus ik testte de eerste 2 merken vol enthousiasme uit, maar ik bleef op mijn honger zitten… Ik was niet tevreden van het resultaat. De ene poetste in strepen, de andere rook niet (ik heb toch graag dat poetsproducten subtiel ruiken).

Derde keer, goede keer!
Als laatste merk was Klaeny aan de beurt – made in Germany. Ik was op mijn hoede want waarschijnlijk was het concept te mooi om waar te zijn. ‘Want hoe kan een milieuvriendelijk product dezelfde krachten hebben dan chemische schoonmaakreinigers?’

Toen ik de poetsflessen van Klaeny aankreeg, vond ik de verschillende kleurtjes wel leuk. Ik werd er vrolijk van & vind ze zelfs niet storen op een aanrecht!

Ik vulde ze met 500 ml kraantjeswater en deed in elke fles de juiste tab. De kleurtjes van de Klaentabs matchen zelfs met de kleuren van de fles. Een klein detail, maar er is wel over nagedacht.
Persoonlijk vind ik dat de tabs redelijk traag oplossen in de fles, je moet toch zeker 10 à 15 minuten rekenen voordat ze helemaal zijn opgenomen door het kraantjeswater. Maar nadien kan de schoonmaakpret beginnen!

Wat me meteen opviel als ik met een reiniger sprayde, was dat je ziet dat er zeep in is verwerkt. Dat stemde me al hoopvol om schoon te maken. Het ruikt ook lekker: subtiel, dat wel.

En effectief: het doet wat het moet doen. Schoonmaken! Ik ben écht erg enthousiast over dit merk, want naast hun prachtige concept om de wereld plasticvrij te maken, werkt het even goed dan (chemisch) schoonmaakmiddel.

Allesreiniger/Multi Surface Kit

De roze fles! Ik vind de spray super handig om snel vuile vlekken te verwijderen. Je kan er ook voor kiezen om tabletjes op te lossen in een emmer water. Zo kan je er ook mee dweilen. De tabs zorgen voor een frisse en subtiele bloemengeur.

Badkamerspray

De gele fles! Het badkamermeubel was zeer eenvoudig proper te maken. Belangrijk was ook dat het geen strepen op het kraanwerk maakt. Maar dan wou ik de kraan in de douche proper maken… We hebben erg veel kalk in het water waardoor dit toch steeds een klus is om weer blinkend schoon te krijgen.
Ik heb enkele keren gesprayd op het kraanwerk en een paar minuutjes laten inwerken. Nadien was het super gemakkelijk om al het vuil weg te halen & weer een blinkende kraan te hebben. Top dus! De tabs zorgen voor een frisse citrusgeur.

Keukenspray

De mint fles! Het aanrecht proper maken is echt een feestje. Het heeft een ontvettende werking. Even sprayen, laten inwerken & dan het hardnekkige vuil wegpoetsen. De tabs hebben een frisse & zoete geur.

Glasspray

De blauwe fles! Eerlijk, in het begin was ik niet tevreden. Ik testte het op onze spiegel in de gang & het maakte strepen. Maar achteraf gezien, heb ik hem verkeerd gebruikt… oeps!

Hoe maak je dan geen strepen op je glas of spiegel? Door eerst op een droge doek te sprayen én op het glas zelf. Goed wrijven & nadien met een andere droge doek erover gaan. Wat je ook kan doen om geen strepen te krijgen, is de glasspray op de ruit sprayen & met een natte spons het vuil weg wrijven. Nadien kan je dan eenvoudig met een aftrekker de ruit droog maken. Zo heb je gelukkig proper glas zonder strepen. De tabs ruiken zacht en fris.

Hoe zit het met het kostenplaatje?

Niet onbelangrijk natuurlijk, het kostenplaatje moet ook acceptabel zijn. Oké, de producten zijn op het eerste gezicht duurder dan wegwerp schoonmaakmiddelen. En je kan de prijs zeker niet vergelijken met huismerken. MAAR Klaeny heeft andere voordelen en kwaliteiten, dus net dat tikkeltje meer dan andere schoonmaakmiddelen:

 • Volledig recycleerbaar
 • Geen microplastics
 • Vegan
 • Biologisch afbreekbaar
 • 90% van natuurlijke oorsprong
 • Minder CO2
 • Minder plastiek afval
 • Sterke reinigingskracht

En: ik heb bij het poetsen met Klaeny géén last van mijn handen! Ze worden niet rood, geen branderig gevoel & mijn handen drogen niet uit door het product! Dus ik kan volmondig zeggen: ik ben absoluut fan & die poetsmomenten zijn véél leuker geworden.

Extra tips

 • Bewaar de Klaentabs op een droge plek & buiten het bereik van kinderen.
 • Zorg ervoor dat de tabs volledig zijn opgelost vooraleer je de spraykop op de fles draait. Anders kan het product uit de fles lekken.
 • Draai, na het schoonmaken, de kop op “off” zodat er geen product kan ontsnappen.

Ben jij overtuigd van het concept & wil je de producten eens proberen?
Klik hier om de producten te bekijken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + elf =