Ruiten poetsen zonder strepen: 7 tips

Ruiten poetsen zonder strepen

Voor de ene is het ontspannend, voor de ander een vervelend klusje. We hebben het over ruiten poetsen, en dan liefst zonder strepen. Het lijkt wel alsof het een magische kunst is om streeploos ramen te wassen maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Als je rekening houdt met de volgende 7 schoonmaaktips, zal je merken dat ruiten poetsen een dankbaar huishoudelijk klusje is.

Tip 1: Gebruik schoon materiaal

Om ruiten te poetsen heb je niet veel nodig, maar natuurlijk moet het poetsmateriaal – zoals een spons, aftrekker en microvezeldoek – wel schoon zijn. Als je de ruiten poetst en je merkt dat er nog waterlijnen zichtbaar zijn nadat je er met de aftrekker bent overgegaan, is het tijd om de rubber van de aftrekker te vervangen. Zorg er dus voor dat je met schoon en degelijk materiaal aan de slag gaat.

Tip 2: Niet teveel schoonmaakmiddel

Vaak denken we dat veel poetsproduct voor een schoner resultaat zorgt, maar dat is niet waar. Strepen op de ruiten komen vaak door teveel schoonmaakmiddel. Je gaat best aan de slag met een emmer handwarm water. Indien de ruiten vet zijn, kan je een scheut biologisch afbreekbare panama houtzeep of een eetlepel azijn toevoegen. Let op met de hoeveelheid azijn want dit kan de huid irriteren.

Een professionele glasreinigerspray is trouwens ook heel handig om op de ruiten te sprayen. Dit laat geen vetlaagje of regenboogschijn achter.

Extra tip: heb je geen azijn, panama houtzeep of een glasreinigerspray in huis? Dan kan je ook een gepelde ajuin in 4 snijden en toevoegen aan de emmer water.

Tip 3: Schoon water is het belangrijkste

Ruiten poetsen doe je dus best enkel met handwarm water en eventueel wat azijn, panama houtzeep of een glasreinigerspray. Laat groene zeep, glansmiddel voor een afwasmachine, spiritus en ammoniak zeker achterwegen. Het zorgt niet alleen voor strepen op de ramen en huidirritatie maar ook voor een blauwe, vettige waas op de ruiten. Het kan op termijn zelfs de kozijnen aantasten. Let trouwens ook op met azijn want dit kan verkleuring geven op kozijnen door het zuurgehalte.

Nog een extra tip: Heb je te maken met vogelpoep op de ruit? Dan kan je dit eenvoudig verwijderen door er tandpasta op te smeren.

Tip 4: Maak de spons niet te nat

Het is niet nodig om een kletsnatte spons te gebruiken, zo zorg je alleen maar voor teveel water dat je nadien streeploos moet weg zien te krijgen. Ook drupt het water dan nutteloos op de vloer. Wring de spons dus goed uit om je extra werk te besparen.

Tip 5: Was de ruiten in de schaduw

De zon zorgt ervoor dat vuile vlekken zichtbaarder worden. En ruiten poetsen is natuurlijk leuker als het zonnetje schijnt, maar het is niet de beste timing om ze streeploos schoon te maken. Als er direct zonlicht op de ruit schijnt, zal het poetswater te snel opdrogen en strepen veroorzaken. Het is dus verstandiger om ruiten te wassen in de schaduw. Wist je trouwens dat ruiten poetsen in de regen ook een optie is? Regen is mineraal- en kalkvrij, hierdoor droogt het streeploos op. Ruiten poetsen met regenwater is dus ook een goed idee.

Tip 6: Poets regelmatig

We raden aan om de ramen minstens vier keer per jaar te poetsen. Je kan het bijvoorbeeld bij elke seizoenswisseling in je huishoudschema opnemen. Als ruiten te lang vuil zijn, kan het aanslag op de ruit geven die je nadien niet of nauwelijks meer weg krijgt.

Tip 7: Ai. Toch nog strepen?

Is het nog niet helemaal goed gegaan? Begin dan al maar wat krantenpapier te verzamelen want dit is een handig middel om de strepen weer weg te krijgen. Verfrommel krantenpapier tot een bolletje en wrijf hiermee over de strepen. Je zal zien dat ze verdwijnen!

Is ruiten poetsen toch niet jouw ding? Dan raden we de Toverdoeken aan. Dit is een setje dat uit een superdoek én droogdoek bestaat. Je maakt de superdoek nat/vochtig, gaat ermee over de ruit om ‘m schoon te maken en vervolgens droog je het na met de droogdoek. Snel, gemakkelijk én vooral: streeploos.

Ruiten poetsen Klaverhand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × een =