6 tips om vlekken uit kleding te verwijderen

Vlekken verwijderen

Hardnekkige vlekken op je (favoriete) kledingstuk. Zonde! Het is gelukkig een probleem dat opgelost kan worden zonder al teveel gedoe. De enige voorwaarde is dat je de vlek op de juiste manier aanpakt, anders bestaat de kans dat je het net erger maakt. In deze blog leggen we je graag uit hoe je correct te werk gaat.

Je kent het wel… Je hebt net een nieuw kleedje gekocht voor een familiefeest & je morst er wijn, tomatensaus of chocolade op. Grrr! We hebben allemaal de neiging om de vlek eruit te schrobben met heet water of chemische producten, maar helaas is dat niet de beste manier. Zo maak je de vlek vaak erger of beschadig je het textiel. Onthoud vooral: water, water, de rest komt later. En dan liefst koud water of nog beter: bruiswater.

1. Bruiswater

Inderdaad, je leest het goed. Met bruiswater kom je al een heel eind. Giet bruiswater op een propere doek en dep (niet wrijven!) het op de vlek. Het koolzuurgas zal de vlek (al een deel) opnemen. Bij hardnekkige vlekken zal bruiswater niet de volledige oplossing bieden, maar het is al wel een goede eerste stap.

2. Afwasmiddel

Afwasmiddel hebben de meeste mensen wel in huis. Maar velen weten niet dat het ook een hulpmiddel kan zijn om vlekken op textiel te behandelen. Combineer afwasmiddel met koud water en masseer het zachtjes in op de vlek. Laat het niet indrogen, maar spoel het goed uit of steek het kledingstuk meteen in de wasmachine.

3. Azijn

De meeste vlekken kan je ook behandelen met natuurazijn. Doe wat azijn op een propere doek of doordrenk keukenpapier met azijn. Dep het op de vlek of laat het even weken. Was nadien het kledingstuk direct in de wasmachine.

4. Baking soda

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een natuurlijk product dat veilig is voor mens en milieu, het bevat geen schadelijke chemicaliën. Het heeft een licht schurende textuur, wat betekent dat het effectief is bij het verwijderen van hardnekkige vlekken zonder het oppervlak te beschadigen. Een extra pluspunt is dat baking soda ongewenste geuren neutraliseert.

Hoe gebruik je baking soda?

Meng baking soda met wat water om er een papje van te maken. Bestrijk hiermee de vlek en laat het tussen 15 à 30 minuten inwerken om de vlek te absorberen. Was het kledingstuk nadien meteen in de wasmachine & voeg eventueel nog 3 eetlepels baking soda toe in de trommel.

5. Terre de Sommières

Terre de sommières is een handig hulpmiddel om vlekken te verwijderen zonder de stof of het oppervlak te beschadigen. Het werkt uitstekend als vlekverwijderaar omdat het een uitzonderlijk absorptievermogen heeft. Het is in staat om vloeistoffen, vetten en oliën effectief op te nemen en vast te houden. Dit maakt het dus geschikt voor het verwijderen van vlekken op textiel en andere oppervlakken.

Hoe gebruik je Terre de Sommières?

  1. Als de vlek nog vers is, dep dan voorzichtig met een schone doek om zoveel mogelijk van het overtollige vocht of de vloeistof op te nemen zonder de vlek verder in de stof te wrijven. Wees voorzichtig om niet te wrijven, want dit kan de vlek dieper in de vezels duwen.
  2. Breng Terre de Sommières aan: Strooi een royale hoeveelheid Terre de Sommières rechtstreeks op de vlek, zorg ervoor dat de vlek volledig bedekt is.
  3. Laat het inwerken: Laat het minstens enkele uren tot een nacht op de vlek liggen. Dit geeft de klei de tijd om de vlek te absorberen en te verzachten.
  4. Borstel of klop: Gebruik een zachte borstel of klop voorzichtig op de stof om de Terre de Sommières los te maken en te verwijderen. Als alternatief kun je ook een stofzuiger gebruiken om de klei op te zuigen.
  5. Controleer de vlek: Controleer of de vlek volledig is verwijderd. Als er nog steeds een resterende vlek zichtbaar is, herhaal dan de bovenstaande stappen.
  6. Was het kledingstuk: Was het textiel volgens de aanwijzingen op het waslabel, bij voorkeur apart of met soortgelijke kleuren.

6. Ossengalzeep

Onze laatste tip is er eentje uit grootmoederstijd maar het is en blijft een fantastische vlekverwijderaar. Een heel efficiënt middel om hardnekkige vlekken te verwijderen is ossengalzeep, het breekt vet af. Het is goedkoop, gaat erg lang mee & het grote voordeel is dat je het kan gebruiken voor héél wat soorten vlekken:

Chocoladevlek
Eiervlek
Ketchupvlek
Koffievlek
Moddervlek
Rode wijnvlek
Zweetvlek

Deodorantvlek
Fruitvlek
Mayonaisevlek
Make-upvlek
Olievlek
Roestvlek op textiel

Bloedvlek
Grasvlek
Inktvlek
Melkvlek
Vetvlek
Tomatensausvlek

Koudwaterzeep

Ossengalzeep is een natuurlijke vlekkenverwijderaar en is biologisch afbreekbaar. Het is zacht voor de handen én vooral voor je textiel. Hou er wel rekening mee dat het een koudwaterzeep is. Ossengalzeep verliest zijn werking bij een temperatuur van boven de 50°C. Zorg er dus voor dat je steeds een wasprogramma kiest dat niet hoger gaat dan 30 of 40°C.

Hoe gebruik je ossengalzeep?

Je kan ossengalzeep op verschillende manieren gebruiken: vloeibaar in de wasmachine, met een stick of een vast stuk zeep. Je kan de verschillende producten zelfs combineren bij vlekken die erg hardnekkig zijn. Dan behandel je de vlek rechtstreeks op het textiel met de ossengalstick/vast stuk zeep om nadien in de wasmachine te wassen met vloeibare ossengalzeep. Zorg er wel steeds voor dat je de ossengalzeep niet laat indrogen want dan kan het de kleuren aantasten.

Ossengalzeep

Nog een belangrijke tip: bekijk altijd de wasvoorschriften op het kledingstuk. Delicate kledingstukken hebben vaak de expertise van een droogkuis nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 3 =