Waarom kiezen voor een shampoo bar?

Shampoo bar

Waarom kiezen voor een shampoo bar?

Zeepbars zijn de nieuwste trend onder de verzorgingsproducten. En toch voelde ik weerstand omdat ik totaal geen idee had hoe zo’n bar te gebruiken. Want geef nu toe, hoe kan je met een stuk zeep deftig je haren wassen? En is het wel hygiënisch? Allemaal vooroordelen of feiten? Ik ga er in deze blog dieper op in.

Enkele maanden geleden ben ik gestart met het uitproberen van zeepbars. Ik geef toe dat ik in het begin enorm moest wennen aan de verandering in mijn wasritueel. We zijn allemaal opgegroeid met het opentrekken van een fles vloeibare zeep, dus het gebruik van een zeepbar is aanpassen.

En ik bedoel het in de brede zin van het woord. Je moet je niet alleen aanpassen aan de werking, maar ook aan de geur & het resultaat (althans, toch in het begin).

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Maak onder de douche eerst je haar goed nat. En dan zijn er 2 manieren om de bar te gebruiken. Je kiest zelf wat voor jou het prettigste is.

  1. Pak de bar en wrijf hem tussen je handen zoals je ook met handzeep doet. Wrijf tot je genoeg schuim hebt, leg ‘m weg en wrijf met je handen het schuim in je haar. Spoel daarna de shampoo weer uit.
  2. De manier waar ik een voorkeur aan geef: Pak de bar in je handen en wrijf er rechtstreeks mee door je natte haar. Leg de bar weg en masseer de zeep over je hoofdhuid. Spoel daarna de shampoo weer uit.

In het begin merkte ik dat ik geen idee had waar de zeepbar te leggen na het inzepen. Ik had geen zeepbakje waar ik de bar kon in/op leggen. Dus dat is wel een aandachtspuntje: zorg dat je een zeepplankje of bar-organizer hebt in de douche zodat de bar goed kan opdrogen (en langer mee gaat).

Hoe zit dat met de geur?

Eerlijk is eerlijk, de geur is helemaal anders dan synthetische zeep. Minder intens & de geur blijft minder lang hangen. Maar eigenlijk is dat logisch omdat de bars volledig natuurlijk zijn, zonder chemische toevoegingen. Uiteraard ruiken de bars wel lekker door de verschillende plantaardige producten. Daarnaast bevatten de shampoobars speciale ingrediënten die goed zijn voor bepaalde haarsoorten, zoals blond, vettig of dun haar. Maar omdat dit natuurlijke ingrediënten zijn, kan het effect milder zijn dan bij chemische shampoos. Het voordeel hiervan is dat je iedere bar voor elke haarsoort kan gebruiken. 

Is een shampoo bar hygiënisch?

Het is een vooroordeel dat een plasticvrije zeep niet of minder hygiënisch is. Want wanneer je een bar goed laat drogen tussen de douchebeurten in, is het net zo hygiënisch als vloeibare zeep. Een stuk zeep kan geen bacteriën overdragen van mens tot mens door de pH waarde. Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep.

Een shampoo bar werkt niet voor mijn haar

Ook dit is vaak een vooroordeel na een bar 1x te gebruiken. Want het klopt niet. Een shampoo bar is goed voor alle haartypes, alleen moet je geduld hebben en even doorzetten. De haren moeten enkele weken wennen aan een natuurlijke shampoo. Dit komt omdat de talgproductie verstoord werd door gebruik van shampoos waarin siliconen of sulfaten verwerkt werden. Geef je (hoofd)huid dus wat tijd.

Nog een persoonlijke noot: ik had vaak last van een schilferende & jeukende hoofdhuid. Dat probleem is volledig opgelost door het gebruik van shampoo bars. Ook haaruitval is opmerkelijk verminderd. En mijn haren zijn ook minder snel vet.

Extra voordelen op een rij

  • Veel minder plastic. 1 bar = 3 flessen shampoo. Dat is goed voor het milieu!
  • 1 bar is goed voor 80 wasbeurten. D.w.z. dat het gebruik van shampoo bars op termijn voordeliger is dan flessen shampoo EN je kan de shampoo bar volledig opgebruiken, terwijl er altijd nog een restje zeep in een fles achterblijft.
  • Volledig natuurlijk: zonder sulfaten en parabenen.
  • Diervriendelijk: 100% vegan en niet getest op dieren.
  • Compact in de tas. Een shampoo bar neemt minder ruimte in & mag zelfs in de handbagage. Een zeepblikje is dan zeker handig.
  • Het is een leuk cadeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × twee =