Wasparfum: nieuwe 7 veelgestelde vragen

Wasparfum: nieuwe 7 veelgestelde vragen

Doorheen de jaren kregen we al heel wat vragen over wasparfum. We bundelden al veel informatie in de blogs “De geur van thuiskomen“, “Voor de gevoelige (baby)huid“, “9 veelgestelde vragen” & “7 weetjes“. Nuttige info, maar er blijven steeds extra interessante vragen bijkomen. Vandaar deze blog met de nieuwe 7 veelgestelde vragen.

1. Kan je wasparfum gebruiken in een wasmachine met automatisch doseersysteem?

Ja, dat kan. In het begin is het wel even zoeken wat het handigste werkt voor jou. Er zijn twee mogelijkheden:

– Een wasmachine met een automatisch doseersysteem heeft altijd een bakje om handmatig (per wasbeurt) te doseren. Daar kan je dus gerust het parfum in doen. Dit is de eenvoudigste manier maar sommige machines nemen dit al op tijdens de eerste wascyclus, dus dan dien je iets meer te doseren dan 20 ml om de geur ook na de wascyclus te ruiken.

– Je kan er ook voor kiezen om in het doseersysteem van de wasverzachter zelf te doseren. Het is even een rekenwerkje, maar je kan per 45 ml wasverzachter 20 ml wasparfum mengen. Je moet dan wel even opzoeken hoeveel ml er in het doseersysteem kan. Nadien stel je het aantal milliliter in op de wasmachine (10 à 20 ml afhankelijk van de gewenste geurintensiteit).

2. Hoeveel wasbeurten doe je met een fles van 500 ml?

Hierop hebben we geen pasklaar antwoord omdat niet iedereen evenveel doseert. Maar stel dat je telkens 10 ml in het wasverzachterbakje voegt, zal je 50 wasjes kunnen draaien. Doseer je steeds de maximale hoeveelheid van 20 ml? Dan halveren de aantal wasjes naar 25. Maar als je een aantal druppels (5 ml) toevoegt, kom je wel 100 wasbeurten toe.

3. Kan wasparfum de leidingen beschadigen?

Gelukkig niet. Het parfum wordt helemaal opgenomen in de kleding en het spoelwater. Het is dus oplosbaar in water waardoor het geen vetlaagje achterlaat in de leidingen, dit in tegenstelling tot wasverzachter.

Wist je trouwens dat een droogkast meer tijd nodig heeft om je kleding droog te krijgen als je wasverzachter gebruikt? Dit komt omdat wasverzachter een vetlaagje achterlaat op textiel. Met wasparfum heb je dat probleem niet.

4. Zijn er geuren die je enkel bij een bepaalde kleur wasgoed mag gebruiken?

Neen, ook al wordt dat vaak gedacht. De geur ‘Puur Wit‘ mag je dus ook bij gekleurde of donkere was gebruiken. En met de geur ‘Cotone wash‘ mag je gerust ook niet-katoenen textiel wassen. Kortom, je mag alle geuren bij alle soorten wasjes gebruiken.

5. Is het wel veilig voor mens en dier?

Vaak schrikken mensen door de veiligheidssymbolen op de flessen, maar als je wasparfum op de juiste manier gebruikt, is er geen reden tot paniek. De symbolen wijzen je erop dat het parfum een chemische samenstelling heeft, net zoals andere reguliere wasmiddelen. Uiteraard mag je de producten niet binnen het bereik van kinderen/dieren plaatsen en is het niet de bedoeling dat je het in de natuur gaat lozen. Maar wasjes draaien met wasparfum is veilig. 😉

Tip: je kan er ook BIO wasgeuren kiezen. Dit is gemaakt met grondstoffen afkomstig van hernieuwbare bronnen en van natuurlijke oorsprong. Het is gemakkelijk biologisch afbreekbaar.

6. Mag het in een wasbol in de wasmachine?

Neen. Je mag het parfum nooit rechtstreeks in contact brengen met textiel, om vlekken te vermijden. Ook zal het geureffect verloren gaan. Je mag het dus enkel gebruiken in het bakje van de wasverzachter zodat het parfum enkel tijdens de laatste spoelbeurt wordt vrijgegeven. Zo blijft de geurintensiteit behouden en vlekken vermeden.

7. Wat is de beste wasparfum?

Dit is een vraag die onmogelijk beantwoord kan worden omdat geur erg persoonlijk is. We raden altijd aan om van start te gaan met proefpakketjes om geuren te testen. Zo kan je nadien je favoriete wasparfum kopen in een groter formaat.

Het verschil tussen de merken Hypno Casa & Il bucato di Adele zijn:

  • Hypno Casa richt zich naar mensen met een gevoelige huid.
    Alle geuren zijn zacht. Niet té intens, net goed. Dus ook ideaal voor prikkelgevoelige neusjes. Alle wasgeuren zijn vrij van parabenen en pH-neutraal. De flesjes zijn gemaakt van gerecycled plastic.
  • De wasgeuren van Il bucato di Adele zijn intens & blijven erg lang in textiel hangen. De flesjes zijn uitgerust met een kindveilige dop.
Logo Il bucato di Adele
logo Hypno Casa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 2 =