Een tijdje geleden vroegen we op sociale media waarnaar jouw voorkeur gaat: wasstrips of vloeibaar wasmiddel?
65% ging voor vloeibaar wasmiddel. Wat wij interessanter vonden, waren de berichtjes die we kregen: “Voor nu gaat mijn voorkeur uit naar vloeibaar wasmiddel omdat ik nog nooit met wasstrips heb gewassen.”
➜ Aha! Daardoor scoort vloeibaar wasmiddel hoger.
Wat zijn wasstrips?
Vloeibaar wasmiddel kent iedereen, maar niet iedereen heeft al van wasstrips gehoord. Nochtans heeft het dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel, nl. het wasgoed proper maken.
Wasstrips zijn kleine velletjes wasmiddel die flessen met vloeibaar wasmiddel vervangen. Daarnaast heeft het nog tal van voordelen:
- Wasstrips zijn beter voor het milieu. Dat komt omdat de verpakking volledig recyclebaar is, de strips minder detergent bevatten en het compact wordt vervoerd waardoor er een lagere CO2 uitstoot is.
- De strips worden volledig opgenomen in het water, dit in tegenstelling tot vloeibaar wasmiddel. Ze zijn dus beter voor de leidingen van de wasmachine.
- Met wasstrips doseer je altijd correct. Een halve strip voor kleine wasjes, een volledige voor normale wasjes en 2 strips voor een grote of vuile was. Doordat je correct doseert, komt er geen onnodige zeep in de natuur terecht. En wist je trouwens dat een juiste dosis beter is voor je kledij?
- Het is zoveel gemakkelijker. Je gooit de wasstrip in de trommel OF je legt het in het bakje van het wasmiddel én klaar. Een kind kan de was doen, écht.
- Je kan het heel eenvoudig meenemen op reis voor een handwasje. De wasstrips zijn super klein en compact.
- Wasstrips zijn universeel. Dit wil zeggen dat ze zowel bij de witte, delicate, gekleurde als donkere was gebruikt kunnen worden. Dit bespaart zoveel plaats in het waskot.
Misverstand over de geur van wasstrips
Tijdens een gesprek met de oprichtster van BOEN werd duidelijk dat er veel mensen niet correct wassen.
➞ Volgens hun klantenonderzoek vinden mensen het belangrijk dat wasmiddel geur heeft.
🤯 Inderdaad, daarvan ontploft mijn hoofd. Geur in wasmiddel heeft geen nut… Dat verdwijnt super snel (vaak zelfs al tijdens de wascyclus).
Maar natuurlijk laat het ook een belletje rinkelen want d.w.z. dat er nog veel mensen zijn die het doel van de verschillende wasproducten niet kennen en daarom niet correct wassen/doseren.
‘t Is nochtans niet moeilijk. We hebben met veel liefde een klein geheugensteuntje gemaakt:
Als je dus denkt dat wasmiddelen of wasverzachters zorgen voor lekker ruikende wasjes, ben je mis. Ook zal overdoseren niet helpen omdat het gewoon het doel niet is. Je zorgt er alleen maar voor dat er onnodig veel zeep in de natuur terecht komt, de leidingen van de wasmachine beschadigd raken én kledij sneller verslijt.
Hoe komt het dat wasmiddel geen geur geeft aan textiel?
Bij de meeste vloeibare wasmiddelen en wasstrips wordt er parfum toegevoegd tijdens de productie.
Waarom doet de producent dit als het wasgoed nadien niet of nauwelijks ruikt?
Daar kunnen we kort over zijn: het is psychologisch. Het is bewezen dat er op basis van geur keuzes worden gemaakt. Als consument ga je eerder voor een lekker ruikend product dan voor een geurloos. Geur in wasmiddel wordt dus eerder als een lokmiddel gebruikt.
Maar als er parfum in wasmiddel zit, waarom ruiken mijn kleren dan niet?
Wasmiddel wordt bij de eerste spoelbeurt opgenomen door de wasmachine. Als hierin geur verwerkt is, zal dat op het einde van de wascyclus weer verdwenen zijn door al het water. Soms ruik je het nog een klein beetje als je het wasgoed uit de wastrommel haalt, maar ongetwijfeld is de geur na 1 à 2 uur weer weg. Dit komt omdat de geur onvoldoende kracht heeft gehad om zich te hechten aan de textielvezels én omdat er te weinig parfum in wasmiddel is verwerkt om een langdurig effect te geven. Geur in wasmiddel is dus altijd van korte duur.