Het woord ‘wasverzachter’ spreekt voor zich; het heeft als doel om je was zachter te maken. Daarnaast zorgt het ook voor minder statische elektriciteit van het wasgoed en minder strijkwerk. Positieve eigenschappen dus… Maar helaas niet altijd.
Het gebruik van wasverzachter zorgt voor een vetlaagje op het wasgoed. Hierdoor geraken textielvezels verstopt en kan het minder goed ademen. Dit is ook de reden waarom je sneller okselvijvers krijgt en waarom handdoeken minder goed afdrogen.
Wasverzachter zorgt er niet alleen voor dat je wasgoed sneller verslijt maar ook de droogkast zal sneller vervangen moeten worden. Het laat namelijk een vetlaagje achter in de droogtrommel waardoor de sensors in de war geraken.
Uiteraard begrijpen we wel dat je graag zacht wasgoed hebt. Daarom geven we in deze blog graag milieuvriendelijke alternatieven voor wasverzachter.
Gebruik baking soda
Baking soda reguleert de PH-waarde van het spoelwater, ideaal dus voor mensen met een gevoelige huid. Het is niet alleen een fijn product om geurtjes & vlekken te verwijderen maar ook om het wasgoed zachter te maken. Baking soda kan je gerust in het bakje van het wasmiddel doseren of doe het eventueel in een wasbolletje in de trommel. Een dosis tussen 3 eetlepels en een half kopje is voldoende.
Azijn i.p.v. wasverzachter
Azijn ruikt nogal pittig dus het klinkt misschien gek om het te gebruiken bij je wasgoed. En toch is het een uitstekend alternatief voor wasverzachter. We kunnen je al meteen geruststellen: de azijngeur verdwijnt op je gewassen textiel.
Op internet lees je dat je zowel witte natuurazijn (die je gewoon gebruikt als sladressing) als schoonmaakazijn kan gebruiken maar let hier toch mee op.
Wij raden aan om witte natuurazijn te gebruiken omdat schoonmaakazijn zuurder/sterker is door de chemische samenstelling. Door de sterke zuurtegraad kunnen de rubbers van de wasmachine uitdrogen en kunnen lekkages ontstaan.
Azijn mag je doseren in het bakje van de wasverzachter in combinatie met wasparfum.
Extra voordelen van azijn
- het neemt vieze geurtjes weg
- kleuren blijven langer mooi
- het vermindert de statische hechting waardoor dierenharen sneller van kleding kunnen verwijderd worden
- het zorgt voor minder huidirritatie omdat het zeepresten beter uit kleding haalt
- azijn haalt kalk uit het water waardoor kleding zachter voelt
Gebruik wasdrogerballen in de droogkast
Wollen drogerballen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachters. Ze zorgen niet alleen voor zacht wasgoed maar ze hebben ook een natuurlijke waterabsorptievermogen waardoor de droogtijd tot 40% verkort.
Voor een volle droogkast – zeker bij het drogen van handdoeken en bedlinnen – raden we aan om 6 drogerballen te gebruiken. Onthoud vooral dat hoe meer drogerballen je gebruikt, hoe sneller de lucht kan circuleren en hoe sneller het wasgoed droog (en zacht) is.
Gebruik anti-kalk wasballen in de wasmachine
Anti-kalk wasballen maken mechanisch vuil los van de vezels waardoor de wasprestaties verbeteren. Voor een wasmachine van 5 kg gebruik je best 6 wasballen.
Het wasgoed wordt zachter en wasmiddelresten worden beter weggespoeld. Dankzij de magneten die in de ballen zijn geplaatst, wordt ook kalkafzetting in de machine en op het wasgoed verlaagd. Hierdoor maken ze het wasgoed schoner, zachter en soepeler.
Door het gebruik van anti-kalk wasballen kan je wasverzachter elimineren Ă©n de hoeveelheid wasmiddel tot 50% verminderen. Da’s alleen maar positief, toch?
Extra tip
Vind jij het ook verschrikkelijk om jezelf (of de vaat) af te drogen met handdoeken die aanvoelen als karton? Dan hebben we nog een extra tip voor jou: rol de handdoeken op in plaats van ze te plooien. Zo wordt het zachte en donzige effect langer behouden.
Misschien zijn onderstaande blogs ook interessant voor jou: