Wat mag in de afwasmachine?

Afwasmachine

We leven in een hele drukke wereld met vaak een overvolle agenda: werken, huishouden, voor de kindjes zorgen, afspraken in het weekend,… Om tijd te besparen in het huishouden hebben we deze supertip: gebruik wat vaker de afwasmachine, er mag meer in dan je denkt. We maakten een lijstje van spullen die óók in de afwasmachine kunnen. Wedden dat je deze nog niet allemaal wist:

Douchekop

Wist je dat je zelfs de douchekop in de vaatwasser kan steken? Als er veel kalk op aanwezig is, kan je ‘m best een nacht in een bakje met azijn laten weken. Vergeet de kop nadien niet goed uit te schudden zodat niet al het water terecht komt op de vloer.

Vodden en afwasborstels

Iedereen heeft het al wel eens gehad: die ene keer dat je wasmand net helemaal leeg is maar je met vieze vaatdoeken zit. Om dan een aparte wasmachine te draaien is echt zonde. De oplossing: steek ze samen met de afwasborstel in de afwasmachine. Zorg wel dat je ze met een wasknijper vasthangt en dat het op 60 graden wordt gewassen.

Haarborstels

Door dode huidschilfers en resten van haarproducten is je haarborstel na een tijdje een echte broeihaard van bacteriën. De meeste haarborstels (geen houten!) mag je ook een beurt laten meedraaien in de afwasmachine. Vergeet niet eerst alle haren te verwijderen, anders komen deze in je machine terecht.

Tandenborstels, lenzen- en beugelbakjes

Een tandenborstel verander je best om de 3 maanden. Tussendoor kunnen ze ook al erg vuil worden. Steek je manuele tandenborstel, het opzetstukje van je elektrische tandenborstel en de kleine lenzen/beugelbakjes in het bestekmandje.

Bakje van de wasmachine

Het is belangrijk om maandelijks het wasmiddelbakje proper te maken omdat er steeds zeepresten blijven hangen. Hop de afwasmachine in en het is weer helemaal proper.

Lades van ijskast

Wist je dat er op groentebakken heel veel bacteriën en schimmels zitten? Je kan ze perfect onderaan in de afwasmachine steken.

Vaas

De bloemen zijn verwelkt en jouw vaas ziet er vies uit. Vaak is het niet gemakkelijk om deze uit te kuisen. Je arm in de vaas duwen om dan het meeste vuil met een sponsje weg te krijgen. Maar het kan gemakkelijker! Steek ze in de vaatwasser en de vaas is op 1, 2, 3 proper.

Losse onderdelen van huishoudtoestellen

Steek de losse stukken van de koffiemachine en stofzuiger in de vaatwasser en ze zijn nadien weer helemaal proper. Leg nadien de onderdelen even op de verwarming zodat ze goed kunnen drogen.

Plastieken planten

Stof dwarrelt neer en blijft op je planten liggen. Doe je planten of zijden bloemen eens mee in de afwasmachine. Opgelet: doe dit uiteraard enkel met kunststof planten, niet met echte planten. 😉

Na het koken: alles in de afwasmachine

Geen eindeloos geschrob en vieze handen meer! Steek de ovenroosters, -platen, draaiplateau, siliconen ovenhandschoenen, frituurmand onmiddellijk na het koken/bakken in de afwasmachine en ze zijn terug spik en span. Zelfs de filters (niet aluminium) van je afzuigkap en de knoppen van je fornuis mogen mee in de vaatwasser. Dubbelcheck hierbij wel even de handleiding.

Dierenspeeltjes

Er zitten veel bacteriën, schimmels en parasieten op dierenspullen. De voederbakken, kunststoffen speeltjes en synthetische halsbanden kan je allemaal in de vaatwasser steken.

Extra tips:

  • Zet de zwaardere items onderaan, de andere onderdelen kunnen in de bovenste lade en de hele kleine spullen steek je best in het bestekmandje.
  • Het is een fabeltje om de vaat af te spoelen vooraleer je het in de afwasmachine steekt. De moderne machines zijn krachtig genoeg om alles schoon te maken. Etensresten verwijder je best wel om te voorkomen dat de machine verstopt raakt.
  • Steek de vaatwasser niet te vol. Zo kan de vaat worden beschadigd en/of worden spullen onvoldoende proper gemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + negen =