7 Overbodige huishoudklusjes

7 Overbodige huishoudklusjes

Het huishouden neemt veel tijd in beslag en de huishoudklusjes lijken vaak eindeloos. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen het onderhouden van een schoon huis en het vermijden van overbodige taken die veel tijd en energie kosten.

We vinden het belangrijk dat alle gezinnen met meer comfort, eenvoud en enthousiasme het huishouden kunnen runnen. Daarom hebben we enkele huishoudklusjes gevonden die eigenlijk overbodig zijn. Hoe zalig is dat?!

Bed opmaken

Hoeveel keer heb jij als kind te horen gekregen: “dek je bed op!“?
Nu zeggen wij je: ‘dat is eigenlijk niet echt nodig.’ Het opdekken van je bed is eerder een gewoonte maar het belangrijkste is dat je een slaapomgeving creëert die voor jou comfortabel en aangenaam is. Als je het bed niet opmaakt, kan het trouwens beter luchten en verdampt het vocht beter uit de matras en dekbed.

Afspoelen van de vaat

Het is een veelvoorkomende gewoonte om de vuile vaat kort af te spoelen voordat je het in de vaatwasser plaatst. Natuurlijk moeten grote etensresten wel worden verwijderd maar de volgende keer hoef je je geen zorgen te maken over het wegspoelen van overgebleven sausresten.

Opgelet: tomatensaus heeft de neiging om andere plastic voorwerpen in de vaatwasser rood te kleuren. Dus bij tomatensaus raden we wel aan om dit zo snel mogelijk af te spoelen met warm water en eventueel al een druppeltje afwasmiddel.

Droge vaat

Wist je dat het hygiënischer is om je natte vaat te laten drogen aan de lucht in plaats van deze af te drogen met een keukendoek? Er komen namelijk snel bacteriën op een doek en dus wrijf je die gewoon op je propere vaat. Het afdrogen van natte vaat is dus een werkje dat je van de lijst huishoudklusjes kan schrappen.

Kleding

Veel mensen gooien hun kledij na 1 dag dragen al terug in de wasmand. Uiteraard doe je elke dag een propere onderbroek aan of was je de kleding waar vlekken op zitten. Maar niet alles hoef je onmiddellijk te wassen. Laat het textiel een nachtje luchten en het is de volgende dag terug draagbaar. Je vermindert je hoeveelheid wasgoed aanzienlijk en je kleding gaat langer mee.

Strijken

Strijken is voor heel wat mensen het minst fijne taakje onder de huishoudklusjes. Het verminderen van de hoeveelheid strijkwerk in je huishouden kan je dus niet alleen tijd maar ook moeite besparen. Hier zijn enkele tips om minder te strijken:

  1. Kleding direct ophangen: Hang je kledingstukken onmiddellijk op nadat je ze uit de wasmachine hebt gehaald en laat ze goed uithangen. Een blouse kan je best op een hanger drogen en een jeansbroek best ondersteboven.
  2. Gebruik een wasdroger: Als je een wasdroger hebt, gebruik dan de kreukbeveiligingsfunctie. Ook helpt het gebruik van wasdrogerballen voor minder kreuken.
  3. Gebruik de juiste wascyclus: Gebruik de juiste wascyclus voor je kledingstukken. Bijvoorbeeld, kies voor een delicate cyclus voor fijne stoffen die gevoelig zijn voor kreuken. Ook helpt het om je wasgoed minder hard te laten centrifugeren. Het gebruik van wasballen in de wasmachine is ook een goed idee.
  4. Vermijd overladen van de wasmachine: Overvolle wasmachines kunnen kledingstukken samendrukken en kreuken veroorzaken.
  5. Opvouwen met zorg: Als je kleding opvouwt, doe dit dan zorgvuldig om kreuken te minimaliseren.
  6. Bewaar kleding correct: Hang kledingstukken op in plaats van ze opgevouwen in een kast te bewaren. Goed opgehangen kleding behoudt zijn vorm beter en kreukt minder.

Keukenkasten

Bovenop keukenkastjes vind je vaak een plakkerige laag van vet en stof. Leg een paar kranten op je kast zodat ze kunnen dienen als een soort absorberend oppervlak dat het vuil opvangt voordat het zich aan de kasten hecht. Als je de kranten regelmatig vervangt, hoef je de bovenkant van de kastjes niet meer intensief te poetsen. Weer een taakje minder op de lijst met huishoudklusjes.

Boekenkasten

Kasten vol met boeken trekken stof aan, zeker het stukje vóór de boeken is een verzamelplekje voor stof. Door de boeken tot op de rand te schuiven, moet je dat stukje niet meer afstoffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + vier =