Hoe zweetvlekken verwijderen uit textiel?

Hoe zweetvlekken verwijderen

We zweten allemaal wel eens, dat het is onvermijdelijk. En hoewel zweten een natuurlijke reactie van ons lichaam is, kunnen de zweetvlekken die het achterlaat op kleding soms behoorlijk vervelend zijn. Of het nu gaat om je favoriete T-shirt of het nette hemd die je naar je werk draagt, zweetvlekken kunnen het uiterlijk van je kleding flink beïnvloeden.

In de blog “Hoe kom je van een zweetgeur af”, geven we je tips om af te rekenen met de geur. In deze blog delen we handige tips om zweetvlekken effectief te verwijderen zodat je outfit er weer vlekkenloos uitzien.

Correct deogebruik voorkomt zweetvlekken

Gele zweetvlekken onder de oksels… Dat is vervelend. Maar er is een manier om ze te vermijden. Zoek een deodorant die goed bij je werkt. Wanneer je ‘m opdoet, zorg dan dat hij goed is opgedroogd vooraleer je je kledij aandoet. Indien je toch gele vlekken hebt na het zweten kan je onderstaande tips volgen.

Azijn

Voordat je de kleding in de wasmachine steekt, kan je de eventuele deodorantresten best eerst verwijderen. Dit doe je door een mengsel te maken van water en azijn (meng gelijke delen warm water en witte azijn). Breng het mengsel rechtstreeks aan op de zweetvlek en laat het enkele minuten inwerken. Gebruik eventueel een oude tandenborstel of een zachte borstel om voorzichtig over een hardnekkige zweetvlek te schrobben. Dit kan helpen om het zweet en de vlek los te maken.

Baking soda

Maak een pasta door baking soda en water te mengen. Het zal helpen om eventuele resterende geur te neutraliseren en de vlek verder te verwijderen. Wrijf dit op de vlekken en laat goed intrekken. Was vervolgens je kleding.

Ossengalzeep

Dit is een natuurlijke vlekverwijderaar en is een perfecte dieptereiniger voor lastige vlekken op verschillende soorten stof. Maak de zeep en je kledingstuk nat en wrijf je textiel in met de zeep. Laat de ossengalzeep even inwerken maar laat het niet opdrogen. Daarna kan het textiel mee in de wasmachine.

! Ossengalzeep is een koudwaterzeep. Het verliest zijn werking boven de 40 graden. Zet je wasmachine dus nooit hoger dan 40 graden. Dan behoudt de zeep zijn wonderkracht.

Citroenzuur

Ook met citroenzuur krijg je gele kringen uit je kledij. Zorg er eerst voor dat alle deodorantresten verwijderd zijn d.m.v. een water-azijnmengsel. Nadien kan je een mengeling maken van gelijke delen warm water en citroenzuur & hiermee de vlekken inwrijven. Laat het even inwerken en was het vervolgens in de wasmachine.

Terre de Sommières

Een natuurlijk kleimineraal dat bekend staat om zijn absorberende eigenschappen, dat is Terre de Sommières! Het is een eenvoudige droge vlekverwijderaar die vlekken veroorzaakt door zweet, olie, vet en andere vloeistoffen verwijdert zonder het textiel te wassen.

Strooi een laag Terre de Sommières over de zweetvlek en laat het enkele uren of zelfs een hele nacht inwerken. Nadien kan je de klei met een zachte borstel verwijderen of je kan het kledingstuk buiten uitschudden. Vervolgens kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine.

Belangrijk weetje

Probeer je bezweten kleding zo snel mogelijk te wassen/behandelen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker de zweetvlekken eruit te krijgen zijn. Ontdek je na het wassen toch nog vlekken, steek ze dan niet in de droogkast maar herhaal bovenstaande tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 10 =