Hoe een stoffen zetel reinigen?

Hoe een stoffen zetel reinigen?

Het reinigen en fris laten ruiken van een stoffen zetel kan wat tijd en moeite kosten, maar het is zeker de moeite waard om een schone en frisse zetel te behouden. Hier zijn enkele tips om een stoffen zetel te reinigen en goed te laten ruiken.

Benodigdheden:

Stofzuigen van de zetel

Het stofzuigen van een stoffen zetel is een belangrijke stap in het onderhoud ervan. Gebruik een stofzuiger met een borstelopzetstuk om vuil, stof en kruimels grondig te verwijderen. Begin aan de bovenkant van de zetel en werk langzaam naar beneden, zorg ervoor dat je alle plooien en kieren bereikt.

Vergeet niet de kussens en de achterkant van de zetel. Dit helpt niet alleen om de zetel er schoon uit te laten zien, maar verwijdert ook bacteriën en houdt de bekleding in goede staat. Regelmatig stofzuigen verlengt de levensduur van je stoffen zetel en zorgt voor een frisse uitstraling.

Baking soda

Baking soda is een uitstekend natuurlijk middel om geuren te absorberen. Strooi een dunne laag baking soda over de hele zetel en laat het een paar uur of zelfs een nacht zitten. Stofzuig de zetel opnieuw grondig om de baking soda en geabsorbeerde geuren te verwijderen.

De PowAir Pentetrator Spray is ook geschikt om nare geuren te elimineren. Spray hiermee over de zetel en laat drogen. Het is een fijn product op basis van etherische oliën, dus niet schadelijk voor mens en dier.

Verwijder vlekken

Als er vlekken op de zetel zitten, probeer ze dan zo snel mogelijk te behandelen. Hoe langer een vlek in de stof zit, hoe moeilijker het kan zijn om ze te verwijderen.

Hoe verwijder je vlekken op een stoffen zetel?

Stap 1: Gebruik een microvezeldoek met schoon water om voorzichtig op de vlek te deppen. Vermijd wrijven want dit kan de vlek verergeren of de stof beschadigen.

Stap 2: Kies een vlekverwijderaar

  • Ossengalzeep is een mild schoonmaakmiddel. Bereid een mengsel met lauw water en ossengalzeep om vlekken van de zetel te verwijderen. Zorg ervoor dat je de zeep nadien grondig verwijdert en de zetel volledig droogt om strepen te voorkomen. Ossengalzeep is handig voor een gerichte vlekverwijdering en is minder geschikt voor een gehele opfrisbeurt van de zetel.
  • Terre de Sommières is een droge vlekverwijderaar die eenvoudig vlekken absorbeert en neutraliseert. Strooi het kleipoeder rijkelijk over de vlek en laat enkele uren tot een nacht inwerken zodat de klei de kans heeft om zijn werk te doen. Nadien kan je het overtollige poeder weer opzuigen met de stofzuiger.
  • Schoonmaakazijn is een handig product om een stoffen zetel te reinigen. Vul een sprayfles voor de helft met water en de helft met azijn en spray hiermee over de bevlekte delen van de zetel. Zorg ervoor dat je niet te veel gebruikt want je wil de stof niet doordrenken. (Je test dit best eerst op een onopvallend deel van de zetel.)
    Gebruik een schone microvezeldoek om voorzichtig op de vlek te deppen.
    Spoel het nadien af met schoon water om eventuele restanten van azijn te verwijderen.

Geur geven

Nu de zetel gereinigd is, kan je ‘m weer een frisse geur geven. Dit kan je doen d.m.v. een textiel- of parfumspray. Een paar keer sprayen en je kan de zetel snel een schone en aangename geur geven. Deze sprays zijn speciaal ontworpen voor textiel en laten geen resten achter. Kies een geur die bij je past om je woonruimte een verfrissende boost te geven.

Regelmatig onderhoud

Om een stoffen zetel in goede staat te houden, stofzuig en reinig je hem best regelmatig. Toch is het aangeraden om minstens 1 keer per jaar een dieptereiniging te doen. Je kan in een doe-het-zelf-zaak een tapijtenreiniger (met opzetstukken voor de zetel) huren. Het voordeel hiervan is dat je de zetel niet alleen intensief reinigt maar ook ineens de vieze geuren elimineert.

Wil je liever zelf een vlekkenreinigertoestel aanschaffen? Dan is de vlekkenreiniger van Achaté een goede keuze. De machine is erg compact, licht van gewicht, heel handig in gebruik én vooral: betaalbaar. De machine werkt niet met stoom maar reinigt effectief d.m.v. water en een goede borstelkop. Handig om een stoffen zetel te reinigen, maar ook de autozetels, tapijten en matrassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − zes =