Droog of vet haar? Wat nu?

Droog of vet haar? Wat nu?

Voor velen van ons is het een dagelijkse strijd: de balans vinden tussen vet haar en een droge hoofdhuid. Het lijkt soms alsof ons haar een eigen wil heeft en we geen grip hebben op de situatie. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit probleem aan te pakken en een gezonde balans te vinden. In deze blog delen we tips en trucs om vet haar en een droge hoofdhuid onder controle te krijgen, zodat je met vertrouwen door het leven kunt gaan.

Begrijp je haartype

Het is essentieel om te weten welk haartype je hebt om effectieve oplossingen te vinden. Vet haar wordt vaak veroorzaakt door overactieve talgklieren, terwijl een droge hoofdhuid kan ontstaan door een gebrek aan vocht. Door je haartype te begrijpen, kun je gerichter te werk gaan bij het selecteren van haarverzorgingsproducten.

Gebruik de juiste producten

De talgproductie wordt vaak verstoord door gebruik van shampoos waarin siliconen of sulfaten verwerkt worden. Helaas vind je in de meeste shampoos, die je in de supermarkt koopt, deze ingrediënten.

Een shampoo bar is bijvoorbeeld een goed alternatief omdat het een natuurlijke shampoo is zonder parabenen, siliconen en sulfaten. Wanneer je start met het gebruik van een shampoo bar, moet je wel even geduld hebben. De haren en hoofdhuid moeten enkele weken wennen aan een natuurlijke shampoo. Geef je (hoofd)huid dus wat tijd.

Welke shampoo bar gebruik je best bij vet haar?

Regelmatig krijgen we deze vraag en daar kunnen we een eenvoudig antwoord op geven: in principe zijn alle zeepbars geschikt voor vet haar. Dit komt omdat de natuurlijke ingrediënten heel mild zijn voor alle haartypes.
Maar shampoo bar citrus is sowieso een goede keuze omdat citroen de overtollige olie op de hoofdhuid zal verwijderen en de overmatige talgproductie tegengaat.

Welke shampoo bar gebruik je best bij droog haar?

Ook hier weer: elke zeepbar is geschikt voor droog haar. Maar je kiest best een bar die verrijkt is met rijstproteine, sheaboter of kokosolie om weer glans te geven aan je haren. Shampoo bar Mango Papaja, shampoo bar Eucalyptus Tea Tree en shampoo bar Aloë Vera Komkommer zijn dan ideaal.

Niet te vaak wassen

Het kan verleidelijk zijn om je haar dagelijks te wassen, vooral als je last hebt van vettig haar. Echter, te vaak wassen kan de hoofdhuid uitdrogen, waardoor het lichaam juist meer talg gaat produceren om het gebrek aan vocht te compenseren. Probeer je haar om de andere dag te wassen en pas de frequentie aan op basis van je specifieke behoeften.

Ook kan een te hete douche ervoor zorgen dat de talgproductie vermeerderd. Je kan dus best de temperatuur een graadje lager zetten.

Gebruik natuurlijke remedies

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het herstellen van de balans van vet haar en een droge hoofdhuid. Een kokosoliebehandeling of een haarspray met rozenwater kunnen bijvoorbeeld helpen.

Ook een mengsel van appelazijn en water – doe 250 ml water en 30 ml appelazijn in een spuitfles zodat je het mengsel op je haren kan sprayen na het douchen – kan gebruikt worden om overtollig vet te verwijderen en de pH-waarde van de hoofdhuid te herstellen. Je kan het mengsel best max. 1 à 2x per week aanbrengen.

Vermijd overmatig gebruik van stylingproducten

Stylingproducten kunnen bijdragen aan vet haar en een droge hoofdhuid. Probeer het gebruik van sprays, gels en andere stylingproducten te beperken. Als je ze gebruikt, zorg er dan voor dat je ze grondig uitspoelt om ophoping aan de haren te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + zeven =