Tips om bewuster te wassen

Tips om bewuster te wassen

Tips om bewuster te wassen

Wassen moeten we allemaal, maar vaak zijn we vastgeroest in onze dagdagelijkse (was)gewoonten & staan we niet meer stil bij hoe het anders kan. Daarom geef ik je graag een paar eenvoudige tips om bewuster te wassen. Door je bewust(er) te maken van je wasroutine zal je sowieso een positief effect merken in je portemonnee en op het milieu.

Ik lees het wel eens op mama-groepen op sociale media: “ik was élke dag minstens 2 wasmachines vol”. Dan bedenk ik me al meteen dat dit niet alleen erg veel werk is, maar ook een hoge energiefactuur geeft. Uiteraard willen we allemaal dat onze kleren fris ruiken, maar misschien is het niet nodig om elke dag een volledig frisgewassen outfit terug uit de kleerkast te nemen. Hieronder geef ik je 4 tips om bewuster te wassen.

Bewuster wassen doe je zo:

Doe langer met je kleding

Het is de eerste wasregel die we onze kinderen leren: “elke dag een propere onderbroek & sokken aan”. Maar veel mensen zijn ook geneigd om alle kleding na 1 keer dragen al in de was te gooien. Uiteraard ga ik akkoord om kleding met vlekken meteen in de wasmand te doen, maar is dat ook nodig bij een broek die je één dag gedragen hebt? Textiel wordt er niet mooier van als je het te vaak wast. Kleding (buiten) laten luchten, doet wonderen.

Was zo koud & kort mogelijk

Je schrikt er misschien van, maar de meeste was wordt schoon bij een wasbeurt van 1 uur op 30°C. De laatste tijd worden wasmiddelen zo ontworpen dat ze al goed werk leveren vanaf 30°C. En niet onbelangrijk: hoe kouder en korter je wast, hoe minder energie je verbruikt. Handdoeken & bedlinnen raad ik wel aan om te wassen op 60°C omwille van bacteriën & huisstofmijt.

Je doet er ook goed aan om elke maand de wasmachine te reinigen. Zo voorkom je wasluis, wat een onaangename geur geeft en lelijke vlekken op je kleding.

Extra tip: zorg voor een volle wasmachine om energie te besparen. Een volle wasmachine = je kan nog een vuist maken bovenop je wasgoed.

Doseer correct

Ongetwijfeld herken je deze wel! Zoveel mogelijk wasmiddel of wasverzachter gebruiken zodat het wasgoed zéker proper is & lekker ruikt. Dit kost niet alleen veel geld, er komt ook onnodig veel zeep in de natuur terecht. Wasstrips zijn de oplossing! Het is kinderspel om juist te doseren: je gooit een strip in je wastrommel & klaar.
Als je voor vloeibaar wasmiddel kiest, is 45 ml voldoende per wasbeurt. Een maatbekertje helpt om correct te doseren.

Het gebruik van wasparfum is dé oplossing als je jouw wasgoed lang lekker wil laten ruiken. Ik besef dat de meeste wasparfums niet in de lijst staan van de ecologische producten maar heb je de bio wasparfums van Hypno Casa al gezien? Ze zijn speciaal ontwikkeld om de impact op het milieu te minimaliseren. De bio-wasparfums zijn gemaakt met grondstoffen afkomstig van hernieuwbare bronnen en van natuurlijke oorsprong. Ook zijn ze gemakkelijk biologisch afbreekbaar & verpakt in 100% recyclebaar PET-plastic. Trouwens ze hebben een praktische dispenser om verspilling en morsen van het product te voorkomen.

Beperk het gebruik van de droogkast

Een absoluut werkpunt voor mezelf want ik ben een echte droogkastgebruiker. Maar we weten allemaal dat een droogkast één van de grootste elektriciteitsverbruikers is in het huishouden. De was buiten laten drogen is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het textiel zelf. Gebruik je toch graag de droogkast? Dan helpen deze kleine tips om zuiniger te drogen:

  • Droog zo weinig mogelijk aan de hoogste temperatuur.
  • Gebruik wasdrogerballen. Ze zorgen voor een betere luchtcirculatie waardoor het wasgoed sneller droogt.
  • Droog tijdens de daluren, wanneer elektriciteit goedkoper is.
  • Overschrijd de maximumcapaciteit van je droogkast niet. Zo kan het toestel de vochtigheid niet goed meten en zal het langer draaien.
LB18 Cactus Dryer Buddies ACTION 0325 Klaverhand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =