Wasmiddel, wasverzachter en wasparfum: wat is het verschil?

Wasmiddel, wasverzachter en wasparfum: wat is het verschil?

Wasmiddel, wasverzachter en wasparfum. Het zijn allemaal woorden die beginnen met ‘was’ maar ze hebben elk een eigen functie en doel. In deze blog leggen we je graag uit waarvoor je elk product kan gebruiken.

Wasmiddel

Wasmiddel kan je vinden in poedervorm en als vloeibaar wasmiddel. Sinds enkele jaren zijn er ook wasstrips op de markt. Maar wat zijn wasstrips eigenlijk?

Wasstrips zijn kleine velletjes wasmiddel. Het heeft dezelfde werking als vloeibaar/poeder wasmiddel, namelijk het wasgoed proper maken. Toch hebben ze een aantal voordelen; zo lossen ze volledig op in water, in tegenstelling tot vloeibaar/poeder wasmiddel. Daarnaast kunnen wasstrips ook gebruikt worden voor alle soorten was: wit, gekleurd, donker, delicaat. Je hoeft dus niet meer voor elke was een apart wasmiddel te gebruiken.
Door de kleine en lichte verpakking wordt er een hoop bespaard in transport én het neemt nauwelijks plaats in in je waskot. Na gebruik blijft er ook enkel een kartonnen verpakking over die recyclebaar is. Kortom het is een duurzamere manier van wassen.

Waarin doseer je wasmiddel?

Wasmiddel doseer je in het vakje van het hoofdwasprogramma, dit is het grootste vak in de wasmachine. Het vakje voor het wasmiddel wordt steeds aangeduid met het cijfer 2 of met 2 streepjes naast elkaar. Vaak zit er ook een tussenschot in het bakje, dit zorgt ervoor dat vloeibaar wasmiddel niet meteen in de wasmachine loopt.

Gebruik je wasstrips? Dan kan je de strip in het wasmiddelbakje leggen of je kan er voor kiezen om de strip bovenop het wasgoed in de wastrommel te plaatsen.

Wasverzachter

Het doel van wasverzachter is om je wasgoed zachter en antistatisch te maken, dus niet om het goed te laten ruiken. Natuurlijk hebben wasverzachters vaak een goede geur maar die geur verdwijnt heel snel na het wassen. Overdoseren van wasverzachter zal ook niet helpen om de geur langer te bewaren omdat de geurmoleculen niet intens genoeg zijn. Je zorgt er dan enkel voor dat er onnodig veel zeep in de natuur terecht komt, je beschadigt de leidingen van je wasmachine en je kledij gaat sneller stuk. Teveel wasverzachter gebruiken is dus zeker niet aan te raden.

Waarin doseer je wasverzachter?

Wasverzachter wordt steeds aan het einde van de wascyclus toegevoegd. Wasverzachter doseer je in het kleinste vakje van de wasmachine. Het wordt aangeduid met een sterretje, zonnetje of bloemetje.

Wasparfum

Sinds een aantal jaren neemt de populariteit van wasparfum toe. Het is een extraatje bij het wassen. Het is dus geen vervanging van wasmiddel of wasverzachter. Het zorgt enkel voor een langdurige geur aan je kleding.

Waarin doseer je wasparfum?

Voeg een aantal druppels (max. 20 ml) toe in het bakje van de wasverzachter en het textiel zal dagenlang heerlijk ruiken.

Je mag wasparfum combineren met wasverzachter maar dan kies je best voor een geurloze verzachter. Anders gaan de geuren mengen en krijg je niet het gewenste resultaat. Uiteraard kan je ook enkel wasparfum doseren en de wasverzachter achterwege laten.

Waarin doseer je wasparfum

Hoe doseer je wasparfum met een wasmachine met automatisch doseersysteem?

We krijgen meer en meer de vraag hoe je wasparfum correct doseert in een wasmachine met een doseersysteem. Er zijn 2 mogelijkheden:

– Een wasmachine met een automatisch doseersysteem heeft altijd een bakje om handmatig (per wasbeurt) te doseren. Daar kan je dus gerust het parfum in doen. Dit is de eenvoudigste manier maar sommige machines nemen dit al op tijdens de eerste wascyclus, dus dan dien je iets meer te doseren dan 20 ml om de geur ook na de wascyclus te ruiken.

– Je kan er ook voor kiezen om in het doseersysteem van de wasverzachter zelf te doseren. Het is even een rekenwerkje, maar je kan per 45 ml wasverzachter 20 ml wasparfum mengen. Je moet dan wel even opzoeken hoeveel ml er in het doseersysteem kan. Nadien stel je het aantal milliliter in op de wasmachine (10 à 20 ml afhankelijk van de gewenste geurintensiteit).

Voorwas

Ongetwijfeld heb je al van het woord ‘voorwas’ gehoord. Dit is een speciaal wasprogramma dat het wasgoed met vlekken weekt. Je kan hiervoor een vlekkenverwijderaar gebruiken die je doseert in het bakje met één streepje of het cijfer 1. Echter kan je ook voor vloeibare ossengalzeep kiezen die je mag doseren in het wasmiddelbakje waardoor je energie bespaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + drie =