Help! Mijn wasmachine stinkt.

Wasmachine

Een stinkende wasmachine is onaangenaam maar nog vervelender is dat hierdoor ook je wasgoed muf ruikt. Wat is de oorzaak? En nog beter: hoe kan je deze geur aanpakken & voorkomen? In deze blog helpen we je op weg.

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Vaak komt de stank door vetluis. Dit is een ophoping van huidschilfers, zeepresten en bacteriën die achterblijven in het zeepbakje, achter het rubber van de deur en in de leidingen. We wassen meer en meer op een lagere temperatuur om energie te besparen maar hierdoor duikt vetluis meer op. Dat is vervelend want vetluis zorgt niet alleen voor een stinkende machine en wasgoed maar ook voor vlekken op je kledij.

Heb je dus het idee dat de wasmachine niet fris meer ruikt? Gebruik dan zeker niet teveel wasmiddel of meer wasparfum om de vieze geur weg te krijgen. Hierdoor maskeer je tijdelijk de geur maar zal het op langere termijn erger worden.

Hoe reinig je de wasmachine?

Als eerste stap reinig je het zeepbakje want hier blijven vaak zeepresten achter. Wist je trouwens dat je dit perfect in de afwasmachine kan steken? Dat bespaart jou weer wat tijd. Kijk ook de rubberen ring van de wasmachinedeur na. Hier blijft vaak vuil achter omdat het vuil via de rubber naar de filter gaat. Je kan het eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek.

Vervolgens reinig je de wasmachinefilter, hier zit meestal ook vuiligheid en bijgevolg vetluis. Vooraan de machine vind je een klepje die je kan openen. Je kan de filter losdraaien d.m.v. de draaikop. Opgelet: er kan veel water uitkomen. Leg dus eerst een bakje (en wat dweilen) onder de filter. Sommige wasmachines hebben een aftapslangetje om de filter van de machine te laten leeglopen. Haal dan de filter eruit en spoel deze af onder de kraan. Zorg dat je alles daarna terug goed plaatst en afsluit.

Nadien kan je de machine laten draaien op een hoge temperatuur van 90 °C. Doe natuurazijn (gemiddeld tussen de 250 à 500 ml) of sodakristallen (tussen de 100 à 250 gram) in de trommel of wasmachinereiniger in je zeepbakje. Hiermee dood je alle bacteriën.

Hoe kan je vetluis voorkomen?

Door deze tips zal je vetluis voorkomen en gaat de wasmachine langer mee.

  • Doe maandelijks een kookwas met machinereiniger, sodakristallen of natuurazijn. Zo dood je de bacteriën en voorkom je vieze geurtjes.
  • Gebruik niet teveel wasmiddel. Hierdoor blijft er onnodig veel zeep achter in de machine.
  • Vloeibaar wasmiddel of wasstrips lossen gemakkelijker op dan poeder en zullen minder snel zeepresten achterlaten.
  • Laat na elke wasbeurt het zeepbakje en de deur openstaan. Zo kan alles goed drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vier =