Een boekentas wassen doe je zo

Een boekentas wassen doe je zo

Een boekentas of rugzak heeft een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Het is niet alleen een praktische reisgenoot om boeken en andere benodigdheden mee te nemen, het staat ook symbool voor avontuur en herinneringen. Een boekentas heeft dus heel wat te verduren. Om de levensduur van de tas te verlengen, is het belangrijk om hem correct schoon te maken.

De meeste boekentassen en rugzakken mogen gewoon in de wasmachine worden gewassen maar controleer zeker eerst het wasetiket. De fabrikant weet het best hoe de tas is gemaakt en of hij bestand is tegen de wasmachine. In deze blog leggen we je graag uit hoe je te werk gaat om de boekentas schoon te maken d.m.v. een handwasje of in de wasmachine.

Stap 1 om een boekentas te wassen

Een tas wordt vaak op de grond gezet waardoor er stof en zand in komt. Kinderen bewaren er zelfs hun gevonden schatten in, denk maar aan schelpjes, takjes en steentjes. Daarom is stap 1 heel belangrijk: haal alles uit de zak & gebruik de stofzuiger om ‘m stof, zand – en kruimelvrij te maken.
Verwijder ook alle afneembare zakjes en bandjes. Deze kan je nadien met de hand schoonmaken of apart in de wasmachine steken.

De boekentas in de wasmachine

Niet geschikt voor de wasmachine

Er zijn bepaalde soorten boekentassen die niet geschikt zijn om in de wasmachine te wassen door het gebruikte materiaal. Hier zijn enkele voorbeelden van boekentassen die je beter niet in de wasmachine kunt doen:

 1. Leren boekentassen: Leren boekentassen kunnen beschadigd raken door de wrijving en het water. Het kan het leer uitdrogen, vervormen of vlekken maken. Het is beter ze schoon te maken met een speciale leerreiniger.
 2. Boekentassen met delicate versieringen: Als je boekentas versieringen heeft zoals borduursels, kralen, pailletten of delicate stoffen, is de wasmachine niet de beste optie. Deze versieringen kunnen losraken of beschadigd raken in de wasmachine. Handwas met voorzichtigheid is dan aangewezen.
 3. Boekentassen met metalen onderdelen: Boekentassen met metalen gespen, ritsen of andere metalen onderdelen kunnen roesten in de wasmachine, vooral als ze niet waterdicht zijn.
 4. Waterdichte boekentassen: Waterdichte boekentassen zijn ontworpen om water af te stoten, maar dat betekent ook dat ze water kunnen vasthouden als ze in de wasmachine worden ondergedompeld. Dit kan de waterdichtheid negatief beïnvloeden.

En zoals eerder aangegeven, controleer je best de wasinstructies van de fabrikant voor jouw specifieke boekentas.

Tips om een boekentas te wassen in de wasmachine

 • Laat alle vakken opengeritst zodat alles schoon wordt.
 • Steek een boekentas/rugzak in een grote waszak met rits of in een kussensloop (knoop deze goed dicht).
 • Gebruik géén wasverzachter: dit verstopt de textielvezels.
 • Gebruik geen agressieve producten zoals bleekmiddel. Gooi liever een wasstrip mee in de trommel om de tas schoon te maken. Is de tas heel vuil? Behandel de vlekken dan voor met ossengalzeep.
 • Was op een lage temperatuur (max. 30 graden) en de minst aantal toeren.

De boekentas in een handwasje

Als de boekentas niet geschikt is om in de wasmachine te wassen, kan je de tas schoonmaken d.m.v. een handwasje. Zorg er wel voor dat je de tas niet volledig onderdompelt in water want dan kan je ‘m even goed in de wasmachine steken.

Hoe ga je te werk?

 • Maak een sopje: Vul een emmer of gootsteen met koud of lauwwarm water. Te warm water kan de kleuren vervagen. Voeg een kleine hoeveelheid milde zeep of een wasstrip toe.
 • Schoonmaken met de spons: Doe een zachte spons of doek in het sopje en wring het overtollige water eruit. Veeg voorzichtig de binnen- en buitenkant van de boekentas schoon. Hardnekkige vlekken kan je aanpakken met ossengalzeep.
 • Aandacht voor details: Besteed speciale aandacht aan de naden, hoeken en ritssluitingen. Gebruik een zachte tandenborstel om moeilijk bereikbare plekken te reinigen.
 • Afspoelen: Verwijder alle zeepresten met een doek en schoon water. Sommige boekentassen kan je ook zachtjes afspoelen onder koud water om alle zeep goed uit te wassen.

Drogen na het wassen

Steek een boekentas nooit in de droogkast omdat de hoge hitte het materiaal kan beschadigen, vervormen, verkleuren, krimpen of smelten.

Je kan de tas wel droog deppen met een schone handdoek om het overtollige water te verwijderen. Laat de boekentas daarna op een goed geventileerde en schaduwrijke plaats aan de lucht drogen. Vermijd direct zonlicht omdat dit het materiaal kan beschadigen.

Als de boekentas een voering heeft, zorg er dan voor dat deze volledig droog is voordat je de tas opnieuw gebruikt om schimmelvorming te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 14 =