Hoe de douche ontkalken?

Hoe de douche ontkalken

Vaak wordt de douche dagelijks gebruikt, maar na verloop van tijd kan kalkaanslag de rustgevende ervaring belemmeren. Gelukkig is het ontkalken van de douche een taak die met de juiste aanpak eenvoudig kan worden geïntegreerd in je schoonmaakroutine. In deze blog delen we handige tips en stappen om je douche weer te laten stralen.

Stap 1: Verzamel de benodigdheden voor je start met ontkalken

Voordat je begint met het ontkalken van je douche, zorg er dan voor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Je hebt waarschijnlijk al een aantal van deze items in huis.

Benodigdheden:
Schoonmaakazijn
Baking soda of citroenzuur
– Een oude tandenborstel
Microvezeldoek
– Emmer of een spuitfles
– Eventueel: rubberen handschoenen

Stap 2: Verwijder losse voorwerpen

Maak je douche leeg door shampooflessen, zeepdispensers en andere losse voorwerpen tijdelijk te verwijderen. Dit geeft je meer ruimte om grondig te reinigen en voorkomt dat de producten in aanraking komen met de ontkalkingsmiddelen.

Stap 3: Maak een pasta van baking soda of citroenzuur en water

Baking soda staat bekend om zijn schuur- en reinigingseigenschappen. Meng een kopje baking soda met wat water om een dikke pasta te vormen. Breng deze pasta aan op de gebieden met kalkaanslag, zoals de douchekop, kranen en tegels.

Heb je veel kalk te verwijderen? Dan is het een goed idee om citroenzuur te gebruiken omwille van de doeltreffende ontkalkende werking. Meng citroenzuur met water (bijvoorbeeld in een spuitfles) en spray het op de kalkaanslag. Laat gedurende 30 minuten tot 1 uur inwerken voordat je het afspoelt.

Opgelet: gebruik geen baking soda of citroenzuur op aluminium en marmer. Dit kan voor witte vlekken zorgen.

Stap 4: Laat de baking soda pasta inwerken

Laat de baking soda pasta enkele uren inwerken, bij voorkeur gedurende de nacht. Dit geeft de baking soda de kans om de kalkaanslag los te weken en de oppervlakken effectief te reinigen.

Stap 5: Schrob met een oude tandenborstel

Gebruik een oude tandenborstel om de moeilijk bereikbare plekken, zoals de kleine openingen van de douchekop, grondig te schrobben. De combinatie van baking soda en de borstel helpt bij het verwijderen van kalkresten op deze lastige plekken.

Stap 6: Spoel af met azijn

Vul een emmer met water en schoonmaakazijn (verhouding: gelijke delen). Schoonmaakazijn is een krachtige ontkalker en zal de overgebleven kalkaanslag effectief verwijderen. Met een microvezeldoek kan je vlot de baking soda naspoelen.

Opgelet: Gebruik geen azijn op marmer, natuursteen, hout, aluminium, gietijzer, poreuze gesteenten, glas met speciale coating en geverfde oppervlakken.

Stap 7: Maak goed droog

Droog de gereinigde oppervlakken grondig af met een schone microvezeldoek of droogdoek. Dit helpt niet alleen om eventuele resterende azijn te verwijderen, maar geeft ook een glanzend effect aan je douche.

Extra tip: leg standaard een droogdoek in de badkamer & droog na het douchen de kraan en het glas af. Dit is een gemakkelijke truc om kalkaanslag (en schimmel) te voorkomen en de wekelijkse poetsbeurt flink te vereenvoudigen.

Door regelmatig de douche te ontkalken, verleng je de levensduur ervan en duurt het poetsen ook minder lang. Met eenvoudige huishoudelijke ingrediënten kun je dus genieten van een stralend schone douche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf − 1 =