Hoe verwijder je hondengeur?

Hoe verwijder je hondengeur?

Hondengeur… Aangenaam is het helaas niet. Maar in deze blog geven we je meer inzicht wat de oorzaken zijn van een hondengeur én handige tips om de vervelende geur te beperken. Echter is het belangrijk om te weten dat je de geur nooit volledig zal kunnen elimineren.

Oorzaken van een hondengeur

Alvorens aan de slag te gaan met het beperken van de hondengeur is het belangrijk dat je eerst weet wat de oorzaak is van de geur.

 1. Vachtlengte: Langharige rassen hebben meer kans op ophoping van vuil, talg en huidschilfers, wat kan leiden tot een sterkere geur.
 2. Huidtype: Honden met een vette huid produceren meer talg, wat kan bijdragen aan een sterkere lichaamsgeur. Sommige rassen hebben van nature meer talgafscheiding dan andere.
 3. Activiteitenniveau: Honden die veel buiten zijn en graag in vuil rollen of zwemmen, kunnen meer geuren oppikken en vasthouden.
 4. Gezondheidsproblemen: Huidinfecties, oorontstekingen of tandheelkundige problemen kunnen bijdragen aan een sterkere lichaamsgeur.
 5. Voeding: Dit kan invloed hebben op de lichaamsgeur.
 6. Geslacht: Niet-gecastreerde mannelijke honden hebben vaak een sterkere lichaamsgeur dan gecastreerde mannetjes of vrouwelijke honden vanwege hormonale invloeden.
 7. Omgevingsfactoren: Een vochtige of stoffige omgeving kan de geur van de hond beïnvloeden. Daarnaast kunnen stress of angst ook van invloed zijn op de lichaamsgeur.

9 tips om hondengeur te verwijderen

Nuttige tips voor de hond

 • Was je hond om de 4 tot 6 weken

Over het algemeen wordt aanbevolen om een hond niet te vaak te wassen, omdat te frequent wassen de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen en huidirritatie kan veroorzaken.

Voor de meeste honden wordt een bad eens in de vier tot zes weken als voldoende beschouwd. Als je hond vaak buiten speelt of zwemt, kan het nodig zijn om hem vaker te wassen. Het is belangrijk om een milde hondenshampoo te gebruiken die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid van honden.

Hoe verwijder je hondengeur 1 Klaverhand
 • Poets de tanden van je hond minstens 3 keer per week

Gebruik een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta. Hondentandpasta is anders dan de tandpasta voor mensen en is veilig om door honden te worden ingeslikt. Poets de tanden van je hond met een zachte, circulaire beweging, vooral rond het tandvlees.

 • Reinig de oren van je hond

Regelmatig de oren van je hond schoonmaken kan veel stank voorkomen. Als de oren van je hond vol zitten met oorsmeer kan dat een nare geur verspreiden. Gebruik een wattenbolletje of gaasje en wat warm water om het oor schoon te maken.

Nuttige tips voor in huis

 • Ventileer je woning

Het is belangrijk om je huis goed te ventileren omdat je er al veel geurtjes door kan verwijderen. Begin steeds met het ontgeuren om nadien een frisse geur toe te voegen aan je huis.

 • Regelmatig stofzuigen

Stofzuig alle tapijten, vloerkleden en bekleding grondig om haren, stof en vuil te verwijderen die de geur kunnen vasthouden. Je kan een stofzuiger lekker laten ruiken door het gebruik van stofzuigerballen.

 • Azijn
  • Azijn als luchtverfrisser: meng gelijke delen water en azijn in een spuitfles. Spuit dit mengsel in de lucht of op stoffen oppervlakken zoals tapijten, gordijnen en bekleding om de hondengeur te neutraliseren.
  • Azijn als schoonmaakmiddel: je kunt een mengsel van water en azijn gebruiken om harde oppervlakken schoon te maken (niet gebruiken op marmer, natuursteen, hout, aluminium, gietijzer, poreuze gesteenten, glas met speciale coating en geverfde oppervlakken.)
 • Baking soda

Heb je geen azijn in huis? Dan helpt baking soda ook goed. Het neutraliseert niet alleen geur, het neemt ook vocht op (wat azijn natuurlijk niet doet). Strooi bijvoorbeeld wat baking soda op niet wasbare spullen & zuig het na een nachtje inwerktijd weer op.

 • Was de hondenaccessoires regelmatig

Hondenaccessoires kunnen na verloop van tijd onaangename geuren absorberen, vooral als ze regelmatig worden gebruikt. Door ze te wassen, kun je geurtjes neutraliseren en ervoor zorgen dat je huis frisser blijft ruiken. Om dierenharen in de wasmachine/droogkast tegen te gaan, kan je ervoor kiezen om dekentjes of andere hondenspullen te wassen in een waszak.

 • Gebruik PowAir voor een frisse geur in huis

De sprays van PowAir werken tegen de stank van braaksel, ontlasting en urine. Het product bevat 40 verschillende oliën en krachtige enzymen om de stank volledig te neutraliseren. Het is veilig te gebruiken op meubels, gordijnen, vloerbedekking en in de mand van huisdieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 20 =