Help! Mijn stofzuiger stinkt

Help! Mijn stofzuiger stinkt

Een muffe stofzuiger is vreselijk want het verspreidt een onaangename geur door huis. Wat is de oorzaak? En nog beter: hoe kan je deze geur aanpakken & voorkomen? In deze blog helpen we je op weg.

Waarom stinkt mijn stofzuiger?

Een muffe geur is niet abnormaal als je nadenkt over wat je er allemaal mee opzuigt. Denk maar aan dierenharen, stof, nat vuil, kruimels en zelfs kleine schimmeldeeltjes en bacteriën.

Als er vele kleine deeltjes lang in de stofzuiger blijven zitten, ontwikkelen ze een muffe geur die in de luchtstroom terecht komt. Soms kunnen er zelfs verstoppingen ontstaan waardoor vuilresten beginnen rotten in de leidingen en geurhinder veroorzaken. De geur wordt dan steeds door de filters in de ruimte geblazen, wat natuurlijk erg vervelend is.

Een bijkomend en nadelig gevolg van een volle stofzak of opvangbak is dat de filters hun zuigkracht verliezen en de stofzuiger meer stroom verbruikt.

Gelukkig kan dit alles eenvoudig opgelost worden door hem op de correcte manier te onderhouden.

Hoe reinig je de stofzuiger?

Om te voorkomen dat een stofzuiger gaat stinken, zijn hier enkele tips:

  1. Vervang regelmatig de stofzak of maak de opvangbak leeg. Te lang met een volle zak/bak stofzuigen vermindert de zuigkracht én kan de motor zelfs beschadigen doordat hij oververhit raakt.
  2. Reinig de filter. Een filter beschermt de motor en zorgt ervoor dat de fijne stofdeeltjes niet opnieuw in de luchtstroom terecht komen. Je kan de filter eenvoudig uitblazen met een compressor. Maar weet dat een filter niet oneindig meegaat & dus ook wel eens aan vervanging toe is. Het is verstandig om hem om de 6 maanden te vervangen.
  3. Reinig de buitenkant van de stofzuiger. Gebruik hiervoor een vochtige doek en een beetje schoonmaakmiddel. Vergeet ook de snoer en de wieltjes niet.
  4. Klik de stofzuigerslang en hulpstukken los want hier blijft ook veel stof in hangen. De kleine opzetstukken kunnen eenvoudig in de afwasmachine. Laat ze achteraf goed drogen op de radiator zodat de borstels droog zijn. De slang kan je doorspoelen onder de douche.

Hoe kan je een stofzuiger een fijne geur geven?

Is de stofzuiger helemaal proper maar ruikt hij nog altijd niet helemaal fris? Zuig dan wat baking soda op, dit neutraliseert de muffe geur.

Vervolgens kan je ‘m een fijne geur geven. Dit doe je door wat geurkorrels of stofzuigerballen op te zuigen. Als je graag een subtiel geurvleugje wenst, zuig dan 1 balletje op. 2 balletjes zorgen voor een intensere geur doorheen de ruimte.

Andere geurtips zijn bijvoorbeeld het opzuigen van wat waspoeder, droge kruidenthee of druppel wat etherische olie of wasparfum op een wattenschijfje en leg dit in de stofzak/bak.

Al deze geurtips zorgen niet alleen voor een lekkere geur in huis maar maken het stofzuigen ook een stuk aangenamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × een =