Waarvoor kan je Baking soda gebruiken?

Waarvoor kan je Baking soda gebruiken Klaverhand

Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een fijn wit poeder dat veelzijdig kan gebruikt worden. Het is wel belangrijk om te weten dat baking soda (natriumBIcarbonaat) niet hetzelfde is als schoonmaaksoda (natriumcarbonaat). Baking soda is een huis-tuin-keuken middeltje & kan je bijvoorbeeld ook gebruiken om de pannenkoeken luchtiger te maken of groenten en fruit schoon te spoelen. Schoonmaaksoda heeft een andere samenstelling en kan énkel gebruikt worden om te poetsen. Kijk dus steeds goed op de verpakking vooraleer je aan de slag gaat.

In deze blog gaan we dieper in waarvoor je baking soda nog meer in het dagdagelijkse leven kan gebruiken.

Waarvoor kan je baking soda gebruiken?

Ontgeuren

In de blog “Weer een aangename geur in huis brengen” gaven we al kort aan dat je met baking soda kan ontgeuren. Als je het wil gebruiken om vieze luchtjes te verwijderen, mag je het poeder niet combineren met water – anders wordt het een soort witte pasta en absorbeert het de geuren minder goed.

Strooi het poeder gewoon op de oppervlakken die je wil ontgeuren, bijvoorbeeld onderaan de vuilnisbak of kattenbak. Ook kan je het in stinkende schoenen strooien, een muf tapijt of matras. Laat het een nachtje staan & zuig het poeder weer op met de stofzuiger. Je kan ook wat poeder in een potje doen en in de ijskast zetten om luchtjes te absorberen.

Sommige stoffen zetels zijn moeilijk wasbaar en ruiken niet altijd even fris. Doe dan een eetlepel baking soda in een sprayfles met lauwwarm water en spray het op de zetel (maak hem niet te nat). Nadien kan je de zetel weer een lekker geurtje geven d.m.v. een parfumspray.

Poetsen

Baking soda is biologisch afbreekbaar, veilig voor mens en dier. Daarom is het ook ideaal om te gebruiken als milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Hieronder geven we je voorbeelden waarvoor je baking soda kan gebruiken:

 • Afwassen: strooi wat poeder op snijplanken of in potten of pannen met aangekoekte etensresten. Nadien kan je het met een spons schoonmaken. Heel vuile afwas kan je best even laten rusten met baking soda en warm water. Opgelet: gebruik het niet bij pannen met een antiaanbaklaag.
 • Als schuurmiddel: om vet op het aanrecht of spetters op tegels/voegen schoon te maken. Ook het ovenrooster kan je gemakkelijker schoonmaken met baking soda.
 • In de badkamer: soms is de luchtcirculatie niet optimaal waardoor er schimmelvlekjes kunnen ontstaan. Doe dan wat baking soda op een lichtvochtige spons en ga hiermee over de schimmelvlekken. Ook kan je er de tegels en bijvoorbeeld het douchegordijn mee schoonmaken.
 • Lijmresten verwijderen: maak een papje door het poeder te mengen met water en dep het op de lijmresten.
 • Friteuse schoonmaken: doe 3 eetlepels poeder in de friteuse met kokend water.
 • Vloeren dweilen: maak een sopje met lauwwarm water en baking soda in een emmer. Dweilen maar.
 • Verstoppingen voorkomen: strooi baking soda in de afvoer en giet er 2 liter kokend water overheen. Sommigen gieten er azijn overheen – let hierbij op want dit geeft een bruisende reactie.

Wassen

Heb je transparante ondergordijnen in huis? Niet zo evident om te wassen want ze zijn vaak zo delicaat dat een wasmachine er gaatjes in maakt. Leg ze daarom liever in een emmer/bad/teil met (lauw) water en minstens 2 eetlepels baking soda. Laat ze een nachtje weken en hang ze nadien nat terug aan de gordijnrail (leg er eventueel een handdoek onder zodat de vloer niet te nat wordt).

Heb je een favoriete witte blouse en wil je ze absoluut wit houden? Voeg dan wat baking poeder toe aan je wasmiddel (1,5 kopje is voldoende) en zet de wasmachine aan.

In de tuin

Ook in de tuin komt baking soda goed van pas. Zo kan je er bijvoorbeeld het rooster van de BBQ mee schoonmaken. En omdat het een natuurlijk product is, kan je het ook veilig gebruiken om klein onkruid te verwijderen. Strooi eenvoudig wat poeder op het onkruid en de voegen, het zorgt ervoor dat het onkruid verdwijnt en het voorkomt dat het weer terugkeert. Je moet het wel regelmatig aanbrengen om het preventieve effect te behouden.

Wanneer kan je baking soda best niet gebruiken?

Ook al is het een heel fijn middel dat je veelzijdig kan gebruiken, toch kan je het beter niet gebruiken bij de volgende materialen:

 • Hout: het poeder kan de beschermlaag aantasten.
 • Marmer: kan je best enkel schoonmaken met een milde zeep.
 • Aluminium: het kan wit uitslaan.
 • Zilver en goud: door het schurende poeder kan het krasjes maken.

Goed om te weten

In de schoonheidsindustrie wordt baking soda gebruikt om hand- en voetencrèmes, shampoo, deo en zelfs tandpasta mee te maken. In de farmaceutische industrie wordt het dan weer gebruikt om middeltjes te maken tegen brandend maagzuur en mondspoelmiddel om aften te verzachten.
Sommigen mensen maken zelfs een papje van baking soda en water om de jeuk van een insectenbeet of waterpokken te verzachten. Echter raden we niet aan om hiermee zelf te experimenteren want een te hoge dosis kan toxisch zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − negen =