Schoonmaken met citroenzuur

Schoonmaken met citroenzuur

Schoonmaken is een noodzakelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het houdt onze leefruimtes hygiënisch en aangenaam om in te wonen. Wist je dat je, in de plaats van al de chemische middeltjes, goed kan schoonmaken met citroen? Dat is niet alleen beter voor jouw gezondheid, maar ook voor het milieu. In deze blog zal je ontdekken hoe je citroen kunt gebruiken om je huis fris te laten ruiken maar dat het ook krachtige reinigingsmogelijkheden biedt.

De magie van citroen

Allereerst leggen we graag het verschil uit tussen citroensap en citroenzuur, want dat is niet hetzelfde.

Gewoon citroensapCitroenzuur in poedervorm
Bron & vorm– sap uit een citroen
– bevat o.a. citroenzuur, water, natuurlijke suikers
– geconcentreerd poeder dat zuiver citroenzuur bevat
– geen water of suikers
Smaak & geurkenmerkende smaak & geur van verse citroenenheeft geen smaak of geur
Toepassingenwordt vooral gebruikt als smaakversterker in voedingsmiddelen en drankenwordt gebruikt voor niet-voeding gerelateerde toepassingen
Concentratielage concentratie citroenzuur,
minder dan 10%
zeer geconcentreerd,
100% citroenzuur
CitroensapCitroenzuur

Citroenzuur als natuurlijke reiniger

Citroenzuur is een natuurlijk en milieuvriendelijk poeder waarmee je heel wat kan schoonmaken. Hieronder geven we je graag wat voorbeelden:

Zweetvlekken of rode wijn op textiel

Maak een pasta van citroenzuur en water. Strijk dit op de vlek(ken) & laat het enkele uren inwerken. Nadien spoel je de stof grondig uit met koud water. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, kan je ook zout op de natgemaakte vlek strooien en er vervolgens wat citroensap overheen druppelen. Laat het weer even inwerken en spoel het opnieuw af.

Vervolgens was je het kledingstuk zoals je normaal zou doen. Controleer na het wassen of de vlek volledig is verdwenen voordat je het kledingstuk laat drogen. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, herhaal dan de behandeling voordat je het opnieuw wast.

Kalkaanslag

Meng citroenzuur met water om een dikke pasta te maken (gebruik ongeveer gelijke delen citroenzuurpoeder en water). Breng de pasta aan op de kalkaanslag, zorg ervoor dat de pasta de kalk volledig bedekt. Afhankelijk van de ernst van de kalkaanslag kan je de pasta tot een half uur laten inwerken.
Gebruik dan een spons om voorzichtig de pasta in de kalkaanslag te schrobben om de kalk los te maken. Vervolgens kan je de oppervlakte schoonspoelen met water.

Roest verwijderen

Maak een oplossing van citroenzuur met water (de verhouding kan variëren maar een eetlepel citroenzuur per kopje water is een goede richtlijn). Plaats dan het roestige metalen voorwerp in de citroenzuuroplossing zodat de roestige delen volledig ondergedompeld zijn. Laat het enkele uren tot een nacht staan.

Vervolgens haal je het voorwerp uit de oplossing. Gebruik een zachte borstel of schuurspons om voorzichtig de roestige plekken te schrobben, de roest zou los moeten komen. Spoel dan het voorwerp grondig af met water.

Verbeter de prestaties van je vaatwasser

Citroenzuur kan nuttig zijn om de prestaties van de vaatwasser te verbeteren door kalkaanslag en vetafzettingen te verwijderen. Hierdoor zal de machine efficiënter werken en de levensduur verlengen.

Plaats een kommetje met citroenzuur in de vaatwasser, bijvoorbeeld in het bestekmandje. Voer een heet wasprogramma uit zonder vaat, zodat het citroenzuurpoeder zich goed kan verspreiden en inwerken.

Aangekoekt vuil verwijderen uit een pot

Maak een dikke pasta door een beetje water te mengen met citroenzuur. Breng een gelijkmatige laag pasta aan op het aangekoekte vuil.
Laat het enkele uren of zelfs een nacht zitten zodat het citroenzuur de tijd heeft om het vuil los te weken. Nadien kan je een schuurspons gebruiken om het aangekoekte vuil weg te schrobben.

Microgolf schoonmaken

Giet een kopje water in een magnetronbestendige kom en voeg een eetlepel citroenzuur toe. Roer het mengsel voorzichtig om de citroenzuur op te lossen in het water. Je kan er eventueel nog wat citroensap indruppelen om onaangename geurtjes te verwijderen.

Verwarm de oplossing gedurende 5-10 minuten op de hoogste stand in de microgolf. De stoom die ontstaat, zal helpen bij het losweken van vuil en aangekoekte resten. Laat de microgolf enkele minuten afkoelen voordat je de deur opent.

Vervolgens kan je een zachte doek of spons gebruiken om de vuil- en vetafzettingen uit de magnetron te verwijderen. Deze zouden nu gemakkelijker moeten loskomen.

Citroensap als natuurlijk wondermiddel

Wist je dat je met citroensap ook heel wat kan opfrissen en schoonmaken in huis? Hieronder geven we je graag wat voorbeelden:

Vieze geurtjes

Citroensap is erg handig om geurtjes te maskeren, verminderen en neutraliseren. Zo kan je bijvoorbeeld een citroen doormidden snijden en de helft op een schaaltje in de badkamer of wc plaatsen.
Je kan ook enkele druppels citroensap in de wc-pot doen om een frisse geur te verspreiden.

Heb je last van vieze geurtjes in de ijskast? Dan kan je citroenschijfjes op een schaaltje leggen en in de ijskast plaatsen.

Milieuvriendelijke allesreiniger

Maak een milieuvriendelijke allesreiniger door het sap van een citroen te mengen met water. Giet dit mengsel in een spuitfles en gebruik het om aanrechtbladen, tafels, vloeren en andere oppervlakken schoon te maken. Het citroensap zal helpen bij het verwijderen van vet en vuil, terwijl de frisse geur zich door je huis verspreidt.

Stickerresten verwijderen

Citroen kan helpen bij het verwijderen van plakresten van stickers.
Snij een citroen doormidden, zodat je een vers stuk citroen hebt om mee te werken. Knijp er het citroensap uit zodat je een beetje sap hebt & doop er een zachte doek of spons in. Breng het citroensap aan op de plakresten van de sticker en laat het citroensap enkele minuten inwerken. Wrijf dan voorzichtig over de plakresten om ze te verwijderen.

Houten snijplank schoonmaken

Citroen is een uitstekend natuurlijk middel om een houten snijplank schoon te maken en geurtjes te verwijderen. Allereerst strooi je een dunne laag baking soda (of keukenzout) over de snijplank & vervolgens wrijf je met een citroenhelft over het oppervlak. Het zuur van de citroen en het schurende zout zullen helpen om vuil, vlekken en geurtjes te verwijderen.
Laat het enkele minuten inwerken en gebruik dan een spons om hardnekkige vlekken te verwijderen. Spoel nadien grondig af met water, laat goed drogen.

Frisse lucht in huis

Om je huis op een natuurlijke manier fris te laten ruiken, kan je ook citroen gebruiken.
Kook wat citroenschijfjes in water en doe er eventueel enkele takjes rozemarijn bij. Laat het sudderen en de stoom zal de lucht verfrissen.

Ook kan je een natuurlijke luchtverfrisser maken door het sap van een citroen te mengen met water in een spuitfles. Je kunt dit mengsel in de lucht sprayen om de kamer op te frissen.

Opgelet!

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van citroen(zuur) op bepaalde oppervlakken.

  1. Aluminium: Citroenzuur kan reageren op aluminium en corrosie veroorzaken. Gebruik geen citroenzuur op aluminium potten, pannen of andere keukengerei.
  2. Koper: Citroenzuur kan koper aantasten en vlekken veroorzaken.
  3. Marmer: Citroenzuur is zuur en kan marmer beschadigen of etsen.
  4. Poreuze gesteenten: Poreuze stenen, zoals kalksteen en sommige soorten graniet, kunnen gevoelig zijn voor zuren en beschadigd raken door citroenzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − 7 =