Zo verfris je winterkleding: 12 tips om muffe geuren te verwijderen en te voorkomen

Zo verfris je winterkleding

De koude maanden komen eraan. Tijd om de warme winterkleding weer boven te halen. Of je ze nu uit een opbergdoos tevoorschijn tovert of van boven uit je kast plukt, vaak ruiken deze kledingstukken niet meer zo fris als je zou willen. Gelukkig is er geen reden tot paniek. Hier zijn enkele handige tips om die muffe geur uit je winterkleding te halen.

Mijn kast ruikt muf

Een muffe geur die uit de kleerkast komt, is een veelvoorkomend probleem. Vooral bij het wisselen van seizoenen of als kleding langere tijd opgeborgen is geweest. De muffe geur kan zich vasthechten in je kleding & geeft een onaangenaam gevoel. Hieronder vind je eenvoudige trucjes om de geur uit de kast te verdrijven.

 • Zet de deuren van je kast wijd open zodat de kast goed kan verluchten.
 • Maak de kast proper met een vochtige doek en zeep of azijn.
 • Baking soda is een uitstekende natuurlijke geurverwijderaar. Plaats een bakje of een open zakje baking soda in je kast of in de buurt van je winterkleding. Het zal vocht absorberen en onaangename geuren neutraliseren.
 • Potje met koffiebonen: Plaats dit in je kast en het zal de geuren absorberen.
 • Schaaltje met Powair gel geurverwijderaar
 • Wanneer je de indruk hebt dat je kast erg vochtig is, kan je een bakje met rijst in de kast plaatsen.

Mijn winterkleding ruikt onfris

Kledingstukken die lange tijd ongedragen in je kast hebben gehangen, kunnen soms een muffe geur krijgen. De oorzaak hiervan kan variëren: vochtigheid in de ruimte en een slechte ventilatie, maar ook omdat het textiel niet volledig droog werd opgeborgen of op een te lage temperatuur werd gewassen waardoor het onvoldoende werd gereinigd.

Met deze trucjes kan je ongewenste geurtjes uit kleding verwijderen en weer fris laten ruiken:

 • Haal je kledij even uit de kast. Een van de meest effectieve manieren om muffe geuren te verwijderen, is door je kleding goed te luchten. Je kan ze zelfs even op een droge, winderige dag buiten hangen. De frisse lucht en zonnestralen kunnen wonderen doen om geuren te neutraliseren. Laat je kleding minstens een paar uur buiten hangen voordat je ze terug in de kast legt.
 • Wodka is ook een goed middel tegen slechte geuren. Meng één deel water met twee delen wodka in een spuitfles. En spuit je textiel hier vervolgens mee in. Opgelet: doe dit niet bij satijn, leer of zijde.
 • Leg of hang geurkaarten in de kast: deze zorgen voor een aangename geur aan je textiel.
 • Textielspray: Kies een geur die je lekker vindt, maar wees voorzichtig dat je niet te veel gebruikt, aangezien te veel parfum ook onaangenaam kan zijn.
 • Etherische oliën kunnen niet alleen een frisse geur aan je kleding toevoegen, maar ze hebben ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Druppel wat etherische olie op een doekje of een katoenen bal en leg dit in de kast. De geur zal zich verspreiden en tegelijkertijd de muffe geur bestrijden.
 • Als je merkt dat sommige kledingstukken echt een opfrisbeurt nodig hebben, was ze dan volgens de instructies op het label. Voeg azijn of Powair Penetrator toe in het bakje voor wasmiddel om geuren te neutraliseren. Zorg ervoor dat de kleding helemaal droog is voordat je ze opbergt.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer de winter voorbij is, is het tijd om die gezellige truien, jassen en sjaals op te bergen tot het volgende koude seizoen. Als je winterkleding voor langere tijd opbergt, overweeg dan om ze in kledingzakken of luchtdichte containers te bewaren. Deze beschermen je kleding tegen vocht en geuren. Voeg eventueel één van de eerder genoemde geurverwijderaars toe aan de opberger voor extra bescherming. Zo kan je een zakje met baking soda in je kast leggen om een muffe geur te vermijden. Vervang dit af en toe om een blijvend resultaat te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + vier =