We hebben allemaal wel eens gehoord van schoonmaakmythen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Sommige van deze adviezen lijken te mooi om waar te zijn, terwijl andere gewoonweg verouderd zijn. In deze blog gaan we enkele van de meest voorkomende schoonmaakmythen ontmaskeren en vervangen door juiste informatie voor een stralend schoon huis.
Stelling 1: Azijn is de oplossing voor alles
Azijn wordt vaak genoemd als een wondermiddel bij het schoonmaken, maar het is niet altijd de beste keuze. Hoewel azijn effectief is voor sommige huishoudelijke taken, zoals het verwijderen van kalkaanslag, ontvetten en ontgeuren, kan het schade aanrichten aan bepaalde oppervlakken, zoals marmer, graniet, hout en aluminium. Gebruik azijn dus met mate en zorg ervoor dat het geschikt is voor het specifieke schoonmaakdoel.
Stelling 2: Meer schoonmaakmiddel = beter schoonmaken
Sommige mensen denken dat als ze extra schoonmaakmiddel gebruiken, het huis schoner zal zijn. In werkelijkheid kan te veel reinigingsmiddel sporen achterlaten, wat leidt tot een plakkerig, onaangenaam gevoel op oppervlakken. Volg dus de aanbevolen hoeveelheden op de etiketten van je schoonmaakproducten want te veel schoonmaakmiddel kan schadelijk zijn voor zowel oppervlakken als het milieu.
Stelling 3: Stofzuigen kan worden overgeslagen
Sommigen denken dat ze kunnen besparen op tijd en moeite door het overslaan van stofzuigen. Maar als je niet stofzuigt, kan het zijn dat je tijdens het dweilen krassen maakt doordat er bijvoorbeeld zand achtergebleven is. Ook blijven vuil en stof zich ophopen in bijvoorbeeld tapijten waardoor allergenen kunnen optreden. Eerst stofzuigen en vervolgens dweilen is dus een betere keuze.
Stelling 4: Het is beter om met warm water te dweilen
Velen denken dat warm water beter schoonmaakt dan koud water. Maar voor de meeste schoonmaaktaken is koud water voldoende, het bespaart energie en werkt ook effectief. Gebruik warm water alleen als het specifiek wordt aanbevolen voor bepaalde vlekken of materialen.
Stelling 5: Je hoeft de stofzuigerzak pas te vervangen als hij vol is.
Het is raadzaam om de stofzuigerzak te vervangen zodra hij voor ongeveer driekwart vol is. Wachten tot de zak helemaal vol is, kan leiden tot verlies van zuigkracht. Dit komt omdat de ruimte voor luchtstroom afneemt naarmate de stofzuigerzak vult.
Ook is het tijdig vervangen van de stofzuigerzak belangrijk om de levensduur van de stofzuigermotor te verlengen.
Mythe 6: Iedere week je lakens verversen, is overdreven.
Tijdens je slaap komen lichaamsvloeistoffen, huidschilfers en zweet in het beddengoed terecht, wat voor bacteriën en allergenen kan zorgen. Regelmatig verschonen van de lakens helpt dus om een gezonde en schone slaapomgeving te behouden.
Over het algemeen wordt aanbevolen om beddengoed minstens eens per twee weken te verschonen.
Stelling 7: Je vaat voorspoelen is noodzakelijk
Wist je dat dit helemaal niet nodig is? Het zorgt voor onnodig veel energie- en waterverspilling. Verwijder de etensresten van de borden en steek ze vervolgens direct in de afwasmachine. De moderne vaatwasmachines zijn ontworpen om het meeste vuil aan te kunnen.