De verschillen tussen natriumpercarbonaat, natriumbicarbonaat en natriumcarbonaat

De verschillen tussen natriumpercarbonaat, natriumbicarbonaat en natriumcarbonaat

Als je op zoek gaat naar huishoudtips, kom je vaak verschillende soorten natriumverbindingen tegen, zoals natriumbicarbonaat, natriumcarbonaat en natriumpercarbonaat. Hoewel ze allemaal op natrium zijn gebaseerd, hebben ze elk unieke eigenschappen en toepassingen. Laten we eens kijken naar het verschil tussen deze drie veelvoorkomende verbindingen.

Natriumbicarbonaat (Baking Soda)

Natriumbicarbonaat, beter bekend als baking soda, baksoda, zuiveringszout of maagzout, is een van de meest veelzijdige en populaire huishoudelijke producten. Het is een wit poeder dat zowel kan worden gebruikt bij het koken als bij het schoonmaken (De natriumbicarbonaat die wij in ons assortiment hebben, is vooral geschikt om schoon te maken). Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken en toepassingen:

 • Zuiverend en reinigend (mild schuurmiddel): Baking soda heeft de eigenschap om zuren te neutraliseren, waardoor het een uitstekende reiniger is voor het verwijderen van vlekken, geuren en vuil.
 • Wassen: Het is een geschikt middel om te combineren met superconcentreerd waspoeder of wasstrips bij de donkere en gekleurde was. Het verwijdert vlekken en zorgt voor kleurbehoud. Het kan ook vlekken verwijderen op de witte was, maar natriumpercarbonaat is daarvoor wel krachtiger.
 • Bakken: In de keuken wordt baking soda vaak gebruikt als rijsmiddel in gebak en brood. Echter is de natriumbicarbonaat uit ons assortiment hiervoor niet geschikt.
 • Geurabsorptie: Baking soda staat ook bekend om zijn vermogen om geuren te absorberen. Het wordt vaak gebruikt in koelkasten, kasten en andere ruimtes om ongewenste geuren te elimineren.
 • Extra weetjes: Het is een eenvoudig middel om zilver te poetsen, de wc te reinigen (eventueel in combinatie met azijn of citroenzuur om kalk te verwijderen), tegen gladheid op het voetpad & het is zelfs handig om mieren op afstand te houden.

Natriumcarbonaat (Sodakristallen)

Natriumcarbonaat, ook wel sodakristallen, huishoudsoda, zilversoda, schoonmaaksoda of wassoda genoemd, is een ander wit poeder dat vaak wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen en wasmiddelen. Het heeft enkele overlappende eigenschappen met natriumbicarbonaat, maar er zijn ook verschillen:

 • Sterkere reinigingskracht: Natriumcarbonaat is krachtiger dan natriumbicarbonaat als het gaat om reinigen. Het wordt vaak gebruikt voor het verwijderen van vetten, oliën en hardnekkige vlekken omdat het antibacterieel, schimmelwerend en ontvettend werkt.
 • Wassen: Bij erg vies wasgoed, kan je 1 eetlepel sodakristallen toevoegen om een beter wasresultaat te krijgen.
 • Waterverzachter: Sodakristallen kunnen ook worden gebruikt als waterverzachter, wat betekent dat het helpt bij het verbeteren van de werking van zeep en reinigingsmiddelen in hard water. Daarom kan je sodakristallen ook gebruiken als de pH-waarde van het zwembad te hoog is.
 • Extra weetjes: Je kan natriumcarbonaat gebruiken om bij het water te voegen van snijbloemen om ze langer te laten bloeien & je kan het ook gebruiken om leidingen eenvoudig te ontstoppen.

Natriumpercarbonaat (Zuurstofbleekmiddel)

Natriumpercarbonaat, ook bekend als zuurstofbleekmiddel, is een verbinding van natriumcarbonaat en waterstofperoxide. Het is meestal verkrijgbaar in poedervorm en wordt vaak gebruikt voor het bleken en desinfecteren van kleding en huishoudelijke oppervlakken. Enkele belangrijke kenmerken zijn:

natriumpercarbonaat
 • Bleken: Natriumpercarbonaat heeft een blekende werking door de afgifte van zuurstof bij contact met water. Dit maakt het effectief voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en het opfrissen van witte kleding.
 • Ontgeuren: Het helpt ook bij het verwijderen van ongewenste geuren uit stoffen en textiel.
 • Milieuvriendelijk: Natriumpercarbonaat is een milieuvriendelijk alternatief voor chloorbleekmiddel, omdat het geen schadelijke chemicaliën achterlaat.
 • Extra weetjes: Je kan het ook gebruiken om de tegelvoegen schoon te maken en de kattenbak te desinfecteren.

Hoe gebruik je natriumpercarbonaat?

 1. Vlekverwijdering in de was: Voeg een 1 à 2 eetlepels natriumpercarbonaat toe aan je wasmiddel om hardnekkige vlekken te verwijderen. Je kunt het ook rechtstreeks op vlekken aanbrengen (door er een pasta van te maken met warm water) als een voorbehandelingsmiddel voordat je de kleding wast.
 2. Algemene reiniging: Los natriumpercarbonaat op in warm water en gebruik het om oppervlakken in huis schoon te maken, zoals gootstenen, tegels, voegen, kattenbakken,… . Het kan ook worden gebruikt voor het reinigen van vuile pannen, bakplaten en ovenroosters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − zeven =