Weg met groene aanslag op je terras

Weg met groene aanslag op je terras

Het voorjaar is in volle gang, en je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat je terras niet langer die stralende, schone uitstraling heeft. Groene aanslag, veroorzaakt door algen en mossen, kan je terras en terrasmeubels er vies en onverzorgd uit laten zien. Maar geen zorgen, we hebben een paar effectieve manieren om die groene indringer te verslaan en je terras weer te laten stralen.

Aardappelwater

Heb je patatjes gekookt? Laat dan het aardappelwater afkoelen en giet het over je terras. Vervolgens schrob je het vuil weg met een harde borstel. Het zetmeel in het water helpt om vuil los te maken en te verwijderen.

Na het schrobben spoel je het terras grondig af met schoon water om eventuele resten van het aardappelwater en vuil weg te spoelen. Op deze manier kun je op een milieuvriendelijke manier je terras reinigen zonder agressieve chemicaliën te gebruiken.

Azijn en water

Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel dat vaak effectief is voor het verwijderen van groene aanslag. Dit doe je door witte azijn te mengen met water in een verhouding van 1:1 en dit mengsel aan te brengen op de groene plekken. Zo kun je de groene aanslag losweken. Laat het vervolgens een tijdje intrekken voordat je het terras schrobt met een harde borstel. Nadien spoel je het vuil weer weg met proper water.

Opgelet: ook al is azijn een natuurlijk schoonmaakmiddel, toch is de zuurtegraad te hoog voor planten en bloemen. Het is dus verstandig om azijn met mate te gebruiken en zorgvuldig te verdunnen om schade aan de natuur te voorkomen.

Verschillende carbonaten en water

Meng baking soda (natriumbicarbonaat) , sodakristallen (natriumcarbonaat) of natriumpercarbonaat met water (de hoeveelheid hangt af van de vervuiling) en breng het aan op de groene aanslag. Deze producten hebben een schurende werking die helpen bij het losmaken van de aanslag, terwijl ze tegelijkertijd veilig zijn voor het milieu en de omringende planten.

Tip: door te borstelen wordt de schurende werking van de baking soda, sodakristallen of natriumpercarbonaat versterkt, waardoor het vuil gemakkelijker loskomt.

Laat het een paar uur zitten voordat je het grondig afspoelt.

Groene zeep en water

Het mengen van groene zeep + eventueel sodakristallen en water is een krachtig reinigingsmiddel dat effectief is in het verwijderen van groene aanslag. Groene zeep heeft reinigende eigenschappen terwijl sodakristallen een schurende werking heeft, wat helpt bij het losmaken van de aanslag.

Door het mengsel aan te brengen op de groene plekken en het even te laten inwerken, geef je het de kans om het vuil op te lossen. Vervolgens kun je een harde borstel gebruiken om de groene aanslag weg te schrobben.

Spoel nadien goed na.

Hogedrukreiniger

In veel gevallen kun je een hogedrukreiniger gebruiken om je terras schoon te maken. Het kan efficiënt zijn bij het verwijderen van vuil, groene aanslag en ander hardnekkig vuil van het oppervlak van het terras.

Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een hogedrukreiniger, vooral bij gevoelige oppervlakken zoals houten terrassen of delicate stenen. Te veel druk kan schade veroorzaken aan het oppervlak, zoals het beschadigen van voegen tussen tegels of het splijten van houten planken. Begin dus altijd met een lagere druk en test een klein stukje voordat je het hele terras reinigt om te voorkomen dat je schade aanricht.

Biotex in lauw water

Biotex is geschikt voor het wassen van kleren, maar je kan het ook gebruiken om je terras te reinigen. Je mengt Biotex in lauw water en brengt het mengsel aan op het terras. Je kan meteen beginnen schrobben met een harde borstel. De groene aanslag en ander vuil zal gemakkelijk loslaten.
Na het schoonmaken spoel je het terras grondig na om de zeepresten volledig te verwijderen.

Opgelet: Biotex bevat chemische stoffen waardoor het in hoge concentratie schadelijk is voor de natuur. Deze methode is dus niet geschikt als het terras aan planten en bloemen grenst.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat groene aanslag terugkeert op je terras, is het een goed idee om regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het vegen van het terras om vuil en bladeren te verwijderen. Groene aanslag gedijt namelijk goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen waar organisch materiaal zich ophoopt, zoals gevallen bladeren en ander vuil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × een =