Tips voor de lenteschoonmaak anno 2023

Tips voor de lenteschoonmaak anno 2023

Tips voor de lenteschoonmaak anno 2023

Een nieuw seizoen laat telkens een frisse wind waaien door het huishouden. Niet alleen de natuur zal veranderen, ook de lenteschoonmaak zal voor een nieuwe energie in huis zorgen.

Vroeger begonnen vrouwen heel het huis te poetsen. Dagen waren ze bezig met meubels schrobben, ramen lappen en beddengoed te verversen. Ongetwijfeld herken je die lenteschoonmaak-taferelen wel waardoor het gaandeweg een negatieve bijklank heeft gekregen.

Nu staat het woord ‘lenteschoonmaak’ gelijk aan veel extra werk. Lastig, want het is vaak al moeilijk genoeg om het huis wekelijks schoon te maken en heb je geen nood aan extra klusjes. Maar een lenteschoonmaak anno 2023 kan ook anders. Je doet wat je kan, op het moment dat voor jou past. De huishoudelijke druk mag echt van de ketel. En trouwens, zet je partner ook maar mee aan het werk.

Hieronder geven we je een paar schoonmaaktips. Uiteraard mag je alles op één dag plannen, maar dat hoeft zeker niet. Wekelijks of tweewekelijks één extra klusje past misschien beter in jouw huishoudschema. Doe vooral wat goed voelt.

Tip 1: Kastenwissel

De verandering van seizoenen zal ook verandering brengen in je garderobe. Tijd dus om de kledingkast uit te mesten. Maak verschillende hoopjes met te kleine kledij (of kleren die je niet meer aandoet) en kleren die niet meer bij het seizoen passen.

Te kleine kledij kan je verkopen, weggeven of in de kledingcontainer gooien. De kleren die niet meer bij het seizoen passen doe je in een doos of plastic box om het op de zolder of in de opbergruimte te zetten.
Vervolgens kan je met een vochtige doek de binnenkant van de kleerkast schoonmaken. Hang er eventueel nog een geurkaart in. Zo is de kast weer klaar om te vullen met de garderobe die bij het seizoen past.

Tip 2: Poets de ruiten

Misschien niet de meest leuke taak, maar wel een heel dankbare. Door het poetsen van de ruiten krijg je een klare kijk naar buiten waardoor je meteen een frisse indruk hebt en meer energie krijgt.
Panama houtzeep is een erg fijn biologisch afbreekbaar product om ruiten streeploos schoon te maken. Je hebt niet veel product nodig, het schuimt goed en het is zacht voor de handen én de natuur. Het is trouwens een alleskunner waarmee je ook vloeren en zelfs sanitair kan poetsen.

Tip 3: was de wasmachine

Ja, dat lees je goed. Ook de wasmachine moet gewassen worden, het liefst zelfs elke maand. Dit kan eenvoudig met een wasmachinereiniger en hoeft dus niet lang te duren. Maar bij de lenteschoonmaak gaan we toch een stapje verder. Naast het gebruik van de wasmachinereiniger, is het ook belangrijk om de rubber rand schoon te maken met een vochtige doek. Vaak blijven er zeepresten in achter waar de wasmachinereiniger niet bij kan.

Het zeepbakje kan je er helemaal uithalen om te poetsen (het kan zelfs in de vaatwasser) en zo kan je ook de ruimte schoonmaken waar het zeepbakje in klikt.
Tenslotte kan je de filter proper maken. Onderaan de wasmachine zie je een klein luikje die je kan openen. Vooraleer je de filter losdraait, plaats je er best een bakje onder om het vuile water op te vangen. Als er geen water meer uitloopt, kan je alle viezigheid weghalen.

Tip 4: stofzuigen

Grondig stofzuigen zorgt ervoor dat je een propere indruk krijgt. Naast de vloeren kan je ook de hoeken aan het plafond en zelfs de muren stofzuigen. Op deze manier krijgen stofdraden geen kans. Vergeet ook de tapijten en plinten niet. Wist je dat je de meeste gordijnen ook kan stofzuigen? Dat bespaart je weer een wasje. Tijdens het stofzuigen kan je zelfs een frisse geur doorheen je huis brengen door gebruik te maken van stofzuigerballen of geurkorrels. En hé, nog een extra tip: stofzuigen kan je overlaten aan je partner. 😉

Tip 5: Poets de koelkast

Het is geen wekelijks klusje om de koelkast te poetsen, maar de lenteschoonmaak is er wel het ideale moment voor. Je hoeft zelfs niet heel de koelkast leeg te halen, je kan het ook per schap doen. Controleer ineens de houdbaarheidsdatum van de producten en gooi weg wat vervallen is. Ga met een vochtige doek over de platen en schik nadien de producten weer netjes in de koelkast. Meer moet dat niet zijn.

Tip 6: Ververs de lakens

Lakens verversen doe je natuurlijk meer dan enkel bij een seizoenswissel, maar ook nu gaan we een stapje verder. Trek de lakens van het bed en steek ze in de wasmachine om vervolgens ‘s avonds weer op bed te leggen. Op deze manier kan je de matras, dekens en kussens laten luchten. Ook kan je de matras eens omdraaien én stofzuigen. Als je het beddengoed hebt gewassen met wasparfum zal heel de kamer lekker ruiken. Voorbeelden van lente/zomergeuren zijn: puur wit, frisse was, pure wash en oxigene wash.

Tip 7: Ventileer

De laatste tip is er eentje die altijd terugkomt doorheen alle seizoenen. En het leuke hieraan: het kost geen geld en geen moeite. Ventileer! Gooi ramen en deuren open en laat de lentegeuren in huis. Het zorgt voor een betere luchtcirculatie én meer energie.

Misschien ook interessant voor jou:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − drie =