Een aangebrande pan schoonmaken doe je zo

Een aangebrande pan schoonmaken doe je zo

Een aangebrande pan… Het is iedereen wel eens overkomen. Je bent druk bezig in de keuken en voor je het weet is je eten aangebrand. Niet alleen zonde van het gerecht, maar ook je arme pan heeft eronder geleden. Gelukkig zijn er manieren om je pan te redden en ze weer in oorspronkelijke staat te herstellen. Hier zijn enkele handige tips voor het schoonmaken van een aangebrande pan.

Methode 1: kokend water en afwasmiddel

Voordat je je pan te lijf gaat met allerlei schoonmaakmiddelen, laat hem eerst even weken. Vul de pan met warm water en voeg eventueel een scheutje afwasmiddel toe. Laat het geheel een paar uur staan. Hierdoor zal het aangebrande voedsel losweken waardoor je het gemakkelijk kunt verwijderen met een zachte spons.

Methode 2: Baking soda en azijnmengsel

Een krachtig, natuurlijk schoonmaakmiddel is een mengsel van baking soda en azijn. Strooi een royale hoeveelheid baking soda over de aangebrande plekken en voeg vervolgens wat azijn toe. Laat het bruisen en borrelen. Na een tijdje kan je het aangebrande voedsel gemakkelijk wegvegen.

Methode 3: Citroen en zout

Citroen en zout vormen een geweldige combinatie voor het reinigen van aangebrande pannen. Snijd een citroen in twee en strooi wat zout op de aangebrande plekken. Gebruik de citroen als een schuurspons en wrijf krachtig over de pan. Het zuur van de citroen en de schurende werking van het zout zullen helpen bij het verwijderen van de aangebrande resten.

Heb je citroenzuur in poedervorm in huis? Dan ga je als volgt te werk:

  1. Vul de aangekoekte pan met warm water.
  2. Voeg een paar eetlepels citroenzuurpoeder toe aan het water.
  3. Laat de pan enkele uren of zelfs een nacht weken. Het citroenzuur zal helpen bij het losweken van de aangekoekte deeltjes.
  4. Na het weken, gebruik een spons, borstel of schuursponsje om de pan schoon te schrobben. De aangekoekte resten zouden nu gemakkelijker moeten loskomen.
  5. Spoel de pan grondig af met warm water om alle citroenzuur en losgekomen vuilresten te verwijderen.

Methode 4: Afwastablet

Een afwastablet bevat krachtige reinigingsmiddelen die kunnen helpen bij het losmaken van het aangebrande materiaal. Vul de pan met heet water zodat het aangebrande gedeelte volledig ondergedompeld is. Voeg dan een afwastablet toe aan het water en laat het oplossen. Laat de pan een paar uur (of zelfs een nacht) weken & je zal merken dat hij weer schoon wordt.

Pan met anti-aanbaklaag of een aluminium pan?
Wees voorzichtig!

Als je pan een anti-aanbaklaag heeft, vermijd dan agressieve schoonmaakmiddelen en schuurmiddelen. Het kan namelijk de coating beschadigen. Ook bij een aluminium pan kan je best voorzichtig zijn & geen baking soda, azijn of citroenzuur gebruiken omdat dit voor corrosie op de pan kan zorgen.

Een mengsel van warm water en afwasmiddel, samen met zachte sponzen of borstels, is meestal voldoende om voedselresten en vuil uit een pan met antiaanbaklaag of een aluminium pan te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − een =