Waarvoor kan je azijn gebruiken in huis?

Waarvoor kan je azijn gebruiken in huis?

Iedereen kent azijn als ingrediënt in dressings, marinades of om voedsel te conserveren. Maar je kan het ook gebruiken bij allerlei huishoudelijke klusjes omdat het antibacteriële en ontvettende eigenschappen heeft. Hieronder geven we 6 manieren om azijn in huis te gebruiken.

Maar eerst leggen we je graag uit wat het verschil is tussen natuurazijn en schoonmaakazijn.

Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Natuurazijn, ook wel witte azijn of appelazijn genoemd, is een natuurlijk product dat wordt gemaakt door de fermentatie van natuurlijke suikers.
Schoonmaakazijn is een synthetisch product dat gemaakt wordt door de fermentatie van alcohol. Hierdoor heeft natuurazijn een lagere zuurtegraad (rond de 5%) dan schoonmaakazijn. De hogere zuurtegraad maakt het krachtiger voor schoonmaakdoeleinden.

Natuurazijn kan je dus gerust gebruiken om te koken, maar ook als mild huishoudelijk reinigingsmiddel. Schoonmaakazijn is krachtiger en wordt specifiek gebruikt voor huishoudelijke schoonmaakklusjes, zoals het verwijderen van kalkaanslag, ontvetten en desinfecteren van oppervlakken.

Ontkalken met azijn

Week kranen en douchekoppen, die bedekt zijn met kalkaanslag, in schoonmaakazijn gedurende enkele uren of een nacht. Spoel ze daarna grondig af met water voor een glanzend resultaat.

Opgelet: zwarte of gecoate kranen of douchekoppen ontkalk je best niet met azijn omdat dit te agressief is en vlekken kan maken. Je kan ze wel ontkalken met citroenzuur.

Azijn als alternatieve wasverzachter

Voeg een scheutje natuurazijn toe aan de laatste spoelcyclus van de wasmachine om wasmiddelresten te verwijderen, geuren te neutraliseren en kleding zachter te maken. Je doseert azijn dus in het bakje van de wasverzachter. Het voordeel van azijn is dat het geen residu achterlaat op kleding en milieuvriendelijker is dan wasverzachter.

Opgelet: je gebruikt best geen schoonmaakazijn. Kies natuurazijn met een zuurtegraad v.an max. 5%. Schoonmaakazijn heeft een hogere concentratie zuurtegraad waardoor dit beschadigingen kan geven aan de rubbers van de wasmachine en aan je kleding.

Azijn als vlekverwijderaar

De meeste vlekken kan je ook behandelen met natuurazijn. Doe wat azijn op een propere doek of doordrenk keukenpapier met azijn. Dep het op de vlek of laat het even weken. Was nadien het kledingstuk direct in de wasmachine.

Geuren verwijderen met azijn

Plaats een bakje met (schoonmaak)azijn in kamers waar onaangename geuren hangen, zoals de keuken of de koelkast, om geuren te absorberen en de lucht op te frissen.

Maak een natuurlijke ontstopper met azijn en baking soda

Strooi eerst zuiveringszout (baking soda) in de afvoer & giet er vervolgens (schoonmaak)azijn over. Laat het bruisen en borrelen en spoel vervolgens door met heet water om verstoppingen te verwijderen. Zorg ervoor dat je de dampen niet inademt.

Desinfecteren en ontvetten met azijn

Schoonmaakazijn heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en dus geschikt om oppervlakken te desinfecteren. Vul een spuitfles met onverdunde azijn & spuit het rechtstreeks op het oppervlak dat je wilt desinfecteren.

Ook kan je schoonmaakazijn gebruiken als een natuurlijk ontvettingsmiddel. Meng dan gelijke delen azijn en water in een spuitfles. Spuit het mengsel op het vette oppervlak en laat het een paar minuten intrekken om het vet los te weken.

Opgelet: azijn kan schade aanrichten aan bepaalde oppervlakken, zoals marmer, graniet, hout en aluminium. Gebruik het dus niet op deze ondergronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − achttien =