Tips om gordijnen te wassen

Tips om gordijnen te wassen

Een taak die regelmatig over het hoofd wordt gezien, is het wassen van gordijnen.  Na verloop van tijd kunnen ze echter stof en vuil verzamelen, waardoor ze hun frisheid verliezen. We helpen je even op weg hoe je eenvoudig gordijnen kan wassen.

Hoe vaak moet je de gordijnen wassen?

Het aantal keren dat je dit moet doen, is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Locatie van de gordijnen: Gordijnen in de keuken of badkamer hebben vaak meer kans om sneller vies te worden dan die in de slaapkamer.
  2. Gebruik van de ruimte: Hoe intensief je een ruimte gebruikt, bepaalt ook hoe vaak je de gordijnen moet wassen. Een druk bezochte woonkamer kan meer stof en vuil verzamelen dan een minder gebruikte logeerkamer. Als de gordijnen regelmatig worden aangeraakt, kan dit ook de frequentie van het wassen beïnvloeden.
  3. Materiaalsoort: Het type materiaal waarvan de gordijnen zijn gemaakt, kan ook een rol spelen. Gordijnen van lichte stoffen kunnen bijvoorbeeld eerder stof aantrekken en moeten mogelijk vaker worden gereinigd dan gordijnen van zwaardere stoffen. Bovendien kunnen sommige materialen gevoeliger zijn voor vlekken.

Over het algemeen wordt aanbevolen om gordijnen minstens één keer per jaar te wassen, zelfs als ze er niet erg vuil uitzien, om stof, allergenen en geurtjes te verwijderen. Voor gordijnen in ruimtes met meer intensief gebruik, zoals de keuken, kan het nodig zijn om ze vaker, bijvoorbeeld om de paar maanden, te wassen.

Verwijder haken en ringen

Als gordijnen haken, ringen of andere accessoires hebben, verwijder deze dan voordat je begint met wassen. Je kan ze ook beschermen door er sokken omheen te doen. Dit voorkomt schade aan zowel de gordijnen als de wasmachine.

Controleer het wasvoorschrift

Voordat je je gordijnen in de wasmachine gooit, is het essentieel om het wasvoorschrift te controleren. Sommige gordijnen kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere wellicht alleen geschikt zijn voor handwas. Volg de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je de stof niet beschadigt. Overbelast de wasmachine niet met te veel gordijnen. Was ze in kleine hoeveelheden om ervoor te zorgen dat ze grondig worden gereinigd en niet te veel kreuken krijgen.

Kies het juiste wasprogramma en temperatuur

Selecteer het juiste wasprogramma op basis van het type stof van je gordijnen. Gebruik een mild wasmiddel of wasstrips en kies de aanbevolen temperatuur op het wasvoorschrift. In de meeste gevallen is een lage tot gemiddelde temperatuur voldoende om de gordijnen schoon te krijgen. Dunne en fragiele stoffen kunnen in een kussensloop of een grote waszak worden geplaatst om bescherming te bieden. Voeg eventueel wasparfum toe zodat je gordijnen nadien een aangename geur hebben.

Drogen: luchtdrogen of laag temperatuurdroger

Bekijk opnieuw het wasvoorschrift om te bepalen of je gordijnen geschikt zijn voor de droger. Als dit het geval is, kies dan voor een lage temperatuur om krimpen te voorkomen. Gebruik wasdrogerballen om kreuken tot een minimum te beperken.

Een goed alternatief is om de gordijnen nat op te hangen om aan de lucht te drogen. Dit kan helpen om plooien te verminderen en de levensduur van de stof te verlengen. Het zal je huis ook meteen een opgefriste uitstraling geven.

Gordijnen strijken indien nodig

Als de gordijnen, na het drogen, nog steeds enkele kreuken hebben, overweeg dan om ze lichtjes te strijken. Controleer opnieuw het wasvoorschrift om de juiste temperatuur voor het strijken te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + dertien =